dimecres, 5 d’agost del 2015

El rei Jaume LEVANTE-EMV, 27/08/2015)

Ahir dia 27 de juliol vam celebrar l´aniversari de la mort del rei bon Jaume I el Conqueridor, pare de la nostra Pàtria. Segons la tradició, el rei va morir als afores d´Alzira, el 27 de juliol de 1276, ahir va fer 739 anys, i va ser enterrat al monestir de Poblet.
Cada any els novicis, juntament amb el mestre, acostumem a fer uns dies d´excursió, per conèixer algun lloc que tinga un interès cultural. I enguany vam anar al monestir de Poblet, on vam passar tres dies. Va ser Fra Lluís Solà, qui, amb tota sol·licitud, ens va mostrar i explicar cada racó del monestir i la història de Poblet, on hi ha cinc monjos valencians: Fra Maties, de Castelló de la Plana, Fra Josep Mª, d´Artana, Fra Rafel, de Vila-real, mestre de novicis i hostatger, així com també excel·lent pintor, Fra David, de Sueca i Fra Joaquim, de La Vall de Gallinera.
Poblet és art i espiritualitat, ple de referències al País Valencià, des de la tomba del bon rei Jaume I, tot i que amb dubtes pel que fa a les seues restes, fins a la tomba del rei Alfons el Magnànim o el magnífic retaule d´alabastre, obra del també valencià Damià Forment. Els tres claustres de Poblet, el refetor i la biblioteca, la bellíssima església o les torres, idèntiques a les dels Serrans del Cap i Cassal, fan d´aquest monestir un espai harmònic, que ens parla de la bellesa de Déu. La pregària dels monjos, pausada i serena, eleva els cors a la transcendència i a la comunió. Poblet és Poblet, un espai on pedres i hòmens ens parlen en el silenci i ens acosten a Déu, des de l´acolliment i la pregària, des d´un silenci fecund i la fraternitat. En el nostre recorregut pel monestir, concretament al noviciat, vam poder observar i meravellar-nos, d´algunes pintures de Fra Rafel, que estava preparant una exposició que tindrà lloc a Vila-real pròximament.
A més de participar dels actes litúrgics de la comunitat i també d´alguns àpats, vam poder visitar els voltants de Poblet: Ulldemolins, amb una excursió fins a l´ermita de Sant Joan, els boscos i la vila de Prades i L´Espluga de Francolí i el seu Museu de la Vida Rural, on vam ser atesos per l´escriptor Jordi Llavina. Va ser al Museu, on vaig rebre una telefonada del Sr. Enric Esteve, President de Lo Rat Penat, per protestar per un article meu que havia eixit a la premsa, sobre l´Oracional Valencià. La conferència del Sr. Esteve, que es va tallar per problemes de cobertura, es va reemprendre amb un diàleg de contrastos i divergències, tot i que al final el Sr. Esteve, amablement, em va convidar a Lo Rat per continuar la nostra conversa.
En l´aniversari ahir de la mort del rei Jaume I, cal recordar amb agraïment aquest monarca, pare de la Pàtria i fundador del Regne de València. Un home que va dotar els valencians de llibertat i de dignitat. Un rei que ens incorporà a la civilització occidental i cristiana, per tal de fer dels valencians un poble lliure i sobirà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT