dissabte, 1 d’agost del 2015

1 d'agost: Sant Alfons M. de Ligouri

El 1 d´agost celebrem la festa d´un gran moralista, Sant Alfons Mª de Liguori, que va nàxer a Marianella de Nàpols el 1696. Fill de la nblesa napolitana, va tindre una formació esmerada, estudiant, ja de menut, humanitats, fins que als 12 anys es va matricular a la Universitat. Als 9 anys va ingressar a l´Oratori de Sant Felip Neri, on va rebre consell, formació i ajuda. Als 16 va ser revestit amb la toga de doctor en Dret Civil i Canònic. Estudià també llengües modernes, música i pintura. De fet va ser un jove educat per a viure i passar-ho bé.
Alfons va començar a exercir d´advocat, amb una exquisida i selecta clientela. Freqüentà el teatre i els salons de festa i son pare va pensar en casar-lo amb la filla dels prínceps de Presicio. Però quan Alfons va mostrar indiferència per aquest casament, son pare li proposà que es casara amb la filla dels ducs de Presenzzano. Però la cosa no va anar avant. El jove es mantenia fidel a la fe, ensenyava catecisme i visitava els malalts, i a més, cada any feia exercicis espirituals. Als 26 anys, Alfons tenia unes idees fixes que el preocupaven: el pecat, la consciència, el món i la salvació.
Un fet determinant, el 1723, va canviar el rumb de la vida d´Alfons: bon advocat com era, va tindre un gran fracàs en perdre un plet entre el duc d´Orsini i el Gran Duc de Toscana. Això va fer que Alfons es replantejara la seua vida i decidira deixar els tribunals i les lleis, per donar una nova orientació a la seua existència. Un dia, quan estava visitant uns malalts, sentí una veu que li deia: "Alfons, deixa el món i viu només per a mi". El jove va entrar a l´església de la Mercè i davant l´altar de la Mare de Déu, deixà la seua espasa de cavaller. Malgrat l´oposició de son pare, Alfons va entrar a l´estament eclesiàstic, per ser ordenat prevere el 1726. El nou capellà va exercir el seu ministeri pastoral en els suburbis de Nàpols i en diversos pobles d´aquest regne.
Amb altres companys, el 1732, Alfons va fer seues les paraules de l´Evangeli, quan Jesús a la sinagoga de Cafarnaüm digué: "He estat enviat a portar la Bona Nova als pobres", per fer així realitat el seu ministeri pastoral. D´aquesta manera, el 9 de novembre de 1732, amb altres companys, Alfons Mª fundà la Congregació del Santíssim Redemptor, que tenia per objectiu, la predicació de l´Evangeli. D´aquesta manera i durant més de trenta anys, Alfons va recórrer els pobles de Nàpols, organitzant missions populars i instruint els fidels. Per això va escriure les "Visites al Santíssim" i també les "Glòries de Maria". El 1753 aparegué la seua "Teologia Moral".
El 1762 Alfons va ser nomenat bisbe de Santa Àgueda dels Godos. Preocupat per la formació dels capellans, va reformar el Seminari i va tindre una sol·licitud extrema pels preveres. Les pastorals que va escriure, amb senzillesa i sense els barroquismes d´aquella època, eren un model de la preocupació per la gent d´Alfons Mª. Però també hagué de sofrir, ja que la Congregació que ell va fundar va patir una divisió, i ell mateix va ser apartat temporalment d´ella.
Alfons Mª va morir a Pagani l´1 d´agost de 1787. La seua vida la va viure per donar glòria a Déu i per salvar les ànimes. Alfons Mª de Liguori va ser un admirable teòleg i moralista, així com un bon confessor i missioner. Va ser canonitzat el 1838 i nomenat Doctor de l´Església el 1870. Finalment el 1952 fou declarat patró dels confessors i dels moralistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT