divendres, 28 d’agost del 2015

28 d'agost: La Mare de Déu d'Agres (LEVANTE-EMV, 28/08/2015)

 El 28 i 29 d´agost, tindrà lloc a Agres la representació del Teatre de l´Aparició de la Mare de Déu d´Agres, obra que commemora aquest fet miraculós.
Agres celebra cada any l´Ambaixada del Pastoret, que recorda la figura de Gaspar Tomàs, al qual, segons la tradició, se li va aparèixer la Mare de Déu. L´acte de l´Ambaixada, celebrat en tres llocs diferents, comença als carrers d´Agres, quan el pastor, baixant del castell, convida els veïns a acudir a la plaça, per tal de donar-los la gran notícia. En el segon acte, a la plaça del poble, el pastor conta als veïns la troballa prodigiosa que ha ocorregut al castell. Finalment el tercer acte (a les runes del castell) i al peu del lledoner, narra la història de l´aparició de la Mare de Déu.
Segons conta la tradició, el 31 d´agost de 1484, un incendi cremà l´església de Santa Maria d´Alacant. La imatge de la Mare de Déu que allà es venerava eixí volant en un núvol resplendent fins arribar a Agres, posant-se sobre un lledoner. Allí s´aparegué a Gaspar Tomàs, un pastor del poble al qui li faltava una mà. El pastor, després de vore aquest fet extraordinari i amb la mà recuperada miraculosament, anà al poble per anunciar aquest gran prodigi. Els habitants d´Agres demanaren a l´amo del lledoner que els deixara tallar-lo per tal de poder fer amb aquell tronc una imatge de la Mare de Déu. Més tard, el 1577, i degut a la devoció a Santa Maria, cada vegada més gran, s´autoritzà la fundació del convent, on cada any són nombrosos els pelegrins que pugen per venerar la seua santa imatge.

El Teatre de l´Aparició de la Mare de Déu d´Agres és una escenificació ideada pel frare franciscà Vicent Martínez, que pensà que, de la mateixa manera com es representava el Betlem al Nadal, també podien fer la representació de l´aparició de la Mare de Déu a la serra de Mariola. L´obra, de gran bellesa i afortunadament ara traduïda al valencià, és del P. Manuel Balaguer, que la va escriure el 1951 i representada per primera vegada el 31 d´agost d´aquell any.
Els dies grans de la festa són el 7 de setembre, dia del Pastoret, quan la imatge de Santa Maria es traslladada des del seu santuari a Agres i el dia 8, dia de la Mare de Déu, on la santa imatge, després de la missa solemne, torna al seu santuari fins l´any següent.
Maria, amb el do de la seua maternitat, ens acompanya i ens encamina a una fe més viscuda i més autèntica. Per això, el Concili d´Efes (431) per boca del bisbe Sant Ciril d´Alexandria, va proclamar la Mare de Déu, "tresor que tot el món ha de venerar, llum inextingible, corona de virginitat, temple Sant de Déu".
Com ha dit elP. Abat Josep Mª Soler, "Maria ens és motiu de joia perquè ens ensenya a acollir la Paraula de Déu i a seguir confiadament Jesucrist". I és que ella "és la "causa de la nostra alegria", perquè ens és model d´atenció a Déu que ens parla a través dels esdeveniments de cada dia, també quan ens costa entendre la manera de fer de Déu".
Que l´exemple i la fidelitat de la Mare Verge, ens ajude a ser també fidels a l´esperit de les benaurances, per proclamar amb alegria les meravelles que Déu ha fet en Santa Maria. I que la sol·licitud maternal de la Mare de Déu, per la qual "tots els hòmens arriben a conèixer la veritat", com digué Sant Ciril d´Alexandria, augmente la fe de l´Església i l´esperança de tots els creients.
Que la Mare de Déu d´Agres siga la benedicció de tots els qui la invoquen, ella que amb la sol·licitud maternal prega per l´Església (que aplega els deixebles del seu Fill) i per tota la humanitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT