dilluns, 9 de setembre del 2013

La Mare de Déu de l’Oreto (LEVANTE-EMV, 08/09/2013)

El 8 de setembre, dia de les Marededéus trobades, una festa tan estesa en la geografia valenciana, ens recorda cada any la presència de Santa Maria enmig del nostre poble. Des de que el Concili d’Efes (431) va proclamar solemnement Maria, com a Mare de Déu, han segut moltes les generacions, a l’Alcúdia i també a Sueca, Oliva, El Puig, Benaguasil, Picanya, Algemesí i tants altres pobles, que han fet l’experiència del seu patronatge i de la seua protecció.

Segons conta la tradició, la imatge de la Mare de Déu de l’Oreto va ser portada de Roma, el 1276, per Pelegrí de Montagut, segon Senyor de l’Alcúdia, que la rebé de mans del papa Innocenci Vè. Pelegrí de Montagut regalà aquesta santa imatge a la seua promesa Maria, i ella l’oferí al poble de l’Alcúdia, que des d’aleshores la té per mare i patrona.

                                    La Mare de Déu de l'Oreto (l'Alcúdia)

La imatge de la Mare de Déu de l’Oreto, de fusta de xiprer i d’estil gòtic, té una mida de 90 cm d’alçada i és del tipus de les marededéus de la llet, ja que es troba donant el pit al fill.

La devoció de l’Alcúdia a la Mare de Déu de l’Oreto, és fa visible en aquesta santa imatge i també en les “mides”, unes cintes que tenen la mida de l’alçada de la Mare de Déu i que se sortegen els dies del novenari. Per als alcudians, tindre una mida és un gran goig, que porta la benedicció de la Mare Verge, a aquells que el ha tocat i a la casa on es guarda. La Mida de la Mare de Déu acompanya als alcudians en els moments de tribulació i de dolor i és freqüent vore-la al llit, quan els fills de l’Alcúdia passen alguns dies a l’hospital.

El primer document històric que fa referència a l’advocació de la Mare de Déu de l’Oreto, és del 2 de maig de 1492, quan el testament de Ramon de Montagut i Vilanova, parla de la construcció d’una capella dedicada a aquesta Mare de Déu, lloc on serà enterrat aquest novè Senyor de l’Alcúdia.

La presència humil de Santa Maria, la Mare de Jesús, aquella que amb devoció anomenem Mare de Déu, és  per a tots els cristians model de pregària, de fidelitat, de confiança. Tal i com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, “tots els membres de l’Església estem cridats a viure l’itinerari de fe i d’amor de Maria, per tal de donar testimoniatge de Jesucrist i del seu Evangeli enmig de la societat”.

Avui, el Magníficat, el Càntic de Maria, el Càntic de l’Església, ressona a tants pobles valencians que aclamen Maria, aurora de la nostra salvació i mare de l’Església. I això ho veiem a l’Alcúdia, amb la imatge entranyable i tan estimada de la Mare de Déu de l’Oreto, que acompanyada dels dansadors, la carxofa, els pastorets i els negrets, els personatges bíblics, els tornejants i el bolero, ix pels carrers de l’Alcúdia com a Mare de tot un poble que l’aclama amb afecte filial.

Profetessa de l’alliberament i serventa de l’amor, la Mare de Déu ens ensenya a ser fidels a l’esperit de les benaurances i a mantindre’ns  en l’actitud de l’alegria i de la  lloança que proclama el Magníficat.

                            


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT