dimarts, 18 d’agost del 2015

16 d'agost: Sant Roc (LEVANTE-EMV, 16/08/2015)

 El 16 d´agost celebrem la festa de Sant Roc. Pocs sants han segut tan populars a Occident com Sant Roc. Des del segle XIV al XVIII, el seu culte s´estengué a molts països i també a la nostra terra. Sant Roc és el patró de Planes, Vilafranca, El Verger, Xert, Villar del Arzobispo, Castellfort, Museros, Les Coves de Vinromà, Beniarbeig, Benlloc, Burjassot, Traiguera, Llíber, Culla, Tavernes Blanques, Barraques, La Nucia, El Toro, Paiporta, Castalla, Olocau, Dos Aigües i Alfafara, aquest sant també és venerat a Dénia, La Vilavella, Monfort i Callosa de Segura entre molts altres pobles. I també al Puig de Santa Maria, on gràcies a una obra de 1760, del mercedari Fra Francesc Martínez, sabem que l´origen de la Confraria de Sant Roc d´aquesta vila, el trobem ja abans de 1642.
També són nombroses les ermites dedicades a Sant Roc, com a Atzeneta del Maestrat, Sagunt, Benassal, Aiora, Culla, Vallanca, Alabalat de la Ribera, Vilafranca, Ademús, Espadilla, Benifairó de la Valldigna, Barraques, Benafer, Millars, Jérica, Estivella, El Toro, Viver, Museros, Guadassuar o Sant Roc de Canet a Castelló. A més, les parròquies d´Oliva, Silla, Villagordo del Cabriel, Lloc Nou de Sant Jeroni, Beniali-La Vall de Gallinera, Benicull o Benicalap estan dedicades a aquest sant tan popular.
L´Acta Breviore és el text biogràfic més antic i fidedigne, redactat possiblement a Llombardia sobre el 1430. Sant Roc vingué al món entre el segle XIII i el XIV a Montpeller, ciutat que formava part de l´Antiga Corona d´Aragó. Segons la tradició, va nàixer amb una creu roja a la panxa, cosa que sa mare va interpretar com a signe d´una gràcia particular de Déu, com canten aquests Goigs anics: "La senyal miraculosa/ que teníeu sobre el pit/ fou tot-temps per l´esperit/ una fita lluminosa./ La creu fou sempre la vesta/ que us cobria de bondat ".
En quedar orfe i amb una considerable fortuna, va vendre tota l´herència familiar, ho donà tot als pobres i se´n va anar com a pelegrí a Roma: "Fóreu lliure de riquesa/ repartint-la entre els pobrets:/ vostre cor sentí els esplets/ de la santa saviesa./ Més no és sols aquesta gesta/ que us fa ser tan admirat ". De camí a la Ciutat Eterna, es trobà amb la pesta que assolava la ciutat de Acquapendente i s´oferí per ajudar als malalts. Una vegada s´acabà l´epidèmia es traslladà a Cesena, on també hi havia aquesta mateixa malaltia i amb la seua presència l´epidèmia cessà, cosa que també passà a Rímini. Tot semblava indicar que per allà on passava Roc, la pesta desapareixia com un favor de Déu, per la pietat i la sol·licitud que el nostre sant tenia pels malalts: "En el llarg pelegrinatge,/ dels malalts sou el consol;/ de ciutats traieu el dol,/ dels llagats sou dolç hostatge./ Vós glatiu per la conquesta/ de la Santa Caritat". Va ser a Piacenza on Sant Roc quedà contagiat per la pesta, que patí, com un altre Job, amb gran paciència, refugiant-se en una cova d´un bosc. Conta també la tradició, que un gos d´una casa pròxima li portava cada dia un panet. L´estrany comportament de l´animal, va fer que el seu amo anara al bosc i descobrira a Sant Roc. La tradició conta que quan Sant Roc va quedar curat, el gos el seguí caminant amb ell. Per això en la iconografia, Sant Roc és representat sempre acompanyat del gos: "També Vós tasteu les plagues:/ i us alimentava un ca/ que us portava un mos de pa;/ l´àngel us cura les llagues./ Admirable fou aquesta/ prova de la Santedat". Roc decidí tornar a la seua terra i a Angera, a la vora del llac Maggiore, uns soldats l´acusaren d´espia i el tancaren a la presó, on morí 5 anys més tard, sobre el 1376: "Vostra mort fou ignorada,/ però el poble amb devoció/ s´acull a la protecció/ de vostra ànima salvada./ Si és el món una conquesta,/ Vós en sou foc arborat".
En una societat tan insensible amb els ancians i els malalts o els qui estan sols i sense ningú a la vora, Sant Roc ens és un exemple de sol·licitud i de caritat pels més desvalguts, pels qui sofreixen, pels qui el nostre món margina: "Una mare aqui invocava/ vostre afecte amb tot el cor/ pel fillet que en un greu dolor/ el seu viure li amargava:/ Vós li concediu aquesta/ gràcia de ser-li advocat".
A imitació de Sant Roc i per ser fidels a la vocació a la santedat que hem rebut de Déu, hauríem de ser més sol·lícits i més atents amb les noves malalties que assolen tantes famílies: l´alzheimer, el pàrkinson o les depressions. Aquests malalts dependents i els seus cuidadors, necessiten el nostre afecte i la nostra estimació, així com el recolzament, de les Administracions Públiques, dels familiars i dels amics. És molt dur patir una malaltia com l´alzheimer, tant pel malalt, com per a aquells que el cuiden. En aquestes situacions (i segur que tots coneixem alguna família amb un malalt d´aquests) cal visitar, ajudar i animar als qui pateixen i també als qui, de nit i de dia estan cuidant una persona que viu un procés de deteriorament de la salut. Tots nosaltres, en la família o en el veïnat, a Calp, València, Onda i Alberic, o a Elx, Vinaròs, Gandia, Ondara, L´Alcora o Benidorm, hauríem de portar, com Sant Roc, una paraula d´esperança i un gest que anime tots els qui passen un moment de solitud o de sofriment. Així, reproduirem en la nostra vida, la caritat que va tindre Sant Roc amb els malalts: "Recordant, Sant Roc, la gesta/ de la vostra santedat:/ Guardeu-nos de tota pesta/ i lliureu-nos del pecat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT