divendres, 28 d’agost del 2015

28 d'agost: Fra Juníper Serra (LEVANTE-EMV, 28/08/2015)

 El dia 28 d´agost celebrem la festa del Beat Fra Juníper Serra, nascut a Petra, i que el pròxim mes de setembre serà canonitzat pel papa Francesc.

Miquel Josep Serra, que va nàixer el 24 de novembre de 1713, va ser fill d´Antoni Serra i de Margalida Ferrer, un matrimoni de llauradors mallorquins senzills i humils. El menut va estudiar al convent franciscà de Sant Bernardí, i als 15 anys ho va fer al convent de Sant Francesc de Palma de Mallorca. Un any més tard, i per seguir la vocació que Déu li havia donat, va fer el seu ingrés als franciscans del convent de Jeús extramurs de Palma i el 15 de setembre de 1731 va fer la professió religiosa, en la qual va canviar el seu nom de Miquel Josep, pel de Juníper.
Després d´acabar els estudis eclesiàstics, Fra Juníper començà a fer classes al convent de Sant Francesc, alternant la docència amb la predicació. I quan ja havia arribat al cimal dels honors i de la saviesa, Juníper decidí deixar-ho tot i anar-se´n a missions a Amèrica. Durant la Quaresma de 1749, que ell predicà a Petra, el seu poble, va saber que havia obtingut tots els permisos per anar al Col·legi de Missions de Sant Ferran, a la capital mexicana.
Després d´una llarga travessia de 99 dies, Fra Juníper arribà a Veracruz, a Mèxic, des d´on, a peu, es desplaçà fins al Col·legi de Sant Ferran. Va ser destinat a la Serra Gorda, un lloc inhòspit i difícil, sec i àrid, que ell transformà en un verger, ja que a més d´evangelitzar els indígenes, els ensenyà a llaurar la terra, creà granges i tallers i inicià la gent d´aquella terra en les ciències, les arts i el comerç. Per a fer possible aquest treball immens, Fra Juníper va aprendre la llengua de la gent on vivia, cosa que haurien de tindre molt present els bisbes que vénen al País Valencià i els preveres que es neguen a utilitzar la nostra llengua a la litúrgia.
Després Fra Juníper havia d´haver anat a les missions de Sant Saba, però al final no va poder ser i va ser destinat al territori de la Nova Espanya. El 14 de març de 1769 Fra Juníper s´embarcà cap a Loreto i l´1 de juliol d´aquell any arribà al port de San Diego. Al llarg de la seua vida, Fra Juníper va fundar les nou primeres missions (d´un total de vint-i-una fundades pels franciscans) en l´Alta Califòrnia.
Less dificultats que hagué d´afrontar Fra Juníper les va trobar en la incomprensió i la falta d´ajuda dels governadors de Califòrnia. Per això les missions es veien oprimides o limitades pels interessos o els capricis dels poderosos.
Fra Juníper va recórrer milers i milers de quilòmetres al llarg de la seua vidam tan fecunda en la tasca d´evangelitzar els indígenes. Va saber escoltar i atendre cada situació i també cada persona concreta. Fra Juníper batejà, confessà, i atengué amb extrema sol·licitud els problemes dels indígenes.
De temperament fort i de caràcter ferm, però alhora amable, Fra Juníper no va fer cap pas enrere. Va morir a la missió de Sant Carles, al costat del riu Carmel, a prop de Monterey, el 28 d´agost de 1784.
Fra Juníper va ser beatificat pel papa Joan Pau II el 25 de setembre de 1988 i serà el papa Francesc qui el canonitzarà en el seu viatge a Amèrica el pròxim setembre. Com ha dit el bisbe José Gómez, de Los Àngeles, "la canonització del P. Serra ajudarà la nova evangelització de l´Església".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT