dilluns, 31 d’agost del 2015

31 d'agost: Sant Ramon Nonat (31/08/2015)

L´últim dia d´agost celebrem la festa de Sant Ramon Nonat, que va vindre al món a Portell, a la comarca catalana de la Segarra, a primers del segle XIV. Descendent dels Senyors de Cardona, el seu naixement va ser per cesària i d´ací el nom de "no nat" o "no nascut". Per això Ramon, en morir sa mare, prengué per mare, Maria, la Mare de Déu, tal i com canten aquests Goigs: "Vos plagué tindre per mare,/ que la mort no vos prengué mai,/ una Dama dolça i clara/ que té el tron a dalt l´espai./ I vos guanyà tant la Madona/ que vos feu d´ella rodamón"
De menut, mentre els seus cosins de Cardona jugaven a la guerra, Ramon optava per la pau, jugant al camp: "De menut guardeu ovelles/ vora el terme de Portell/ i al remor de les esquelles/ Vós brodeu amb goig novell/ una esplèndida corona/ per la Verge que us corfon".
Des del ventre de la mare, Ramon va ser cridat a servir Déu i va vore en la caritat de l´Orde de la Mercè i en la redempció dels captius, el millor camí per seguir el Crist: "Amb goig sant vestiu un dia,/ l´hàbit blanc de la Mercè/ i voleu a Moreria/ per la causa de la fe./ L´ideal vos agullona,/ Crist és vostre amor pregon". La missió dels mercedaris responia molt bé a la seua vocació: És la misericòrdia i l´opció pels més pobres, pels qui no tenien cap dret, pels presoners, allò que va fer que Ramon es decidira per l´Orde fundat per Sant Pere Nolasc i pel rei Jaume I.
La primera volta que trobem documentat el nom de Ramon, és el 7 de maig de 1324, al convent de Sant Maria del Puig, participant en un capítol dels convents mercedaris del Regne de València. Ramon era conventual d´aquella comunitat, amb uns vint-i-cinc anys i en devia portar cinc o sis de religiós, ja que havia ingressat als mercedaris a Barcelona.

El 8 de maig de 1335 participa al capítol provincial de Lleida, d´on eixirà comanador de Palma de Mallorca. Ramon va ser enviat a redimir captius tres vegades, entre els anys 1331 i 1335, a Granada i Àfrica. Ramon era testimoni i herald de la llibertat, allà on els drets humans no eren respectats. Per això encadenat, ell que buscava trencar les cadenes de l´opressió, el van martiritzar i amb un garfi li van segellar la boca perquè no anunciara l´Evangeli. Rescatat ell també, tornà al seu convent. El seu captiveri va transformar Ramon, que es va convertir en un home més entranyable, més pròxim als altres, més espiritual.
Ramon va ser creat cardenal pel papa Climent VI i en el trajecte cap a Roma per rebre el capel cardenalici, va parar al castell de Cardona on va morir, als quaranta cinc anys: "El Sant Pare a Roma us crida/ per a fer-vos cardenal/ i així honorar la vostra vida/ amb la porpra perennal./ Ramon Folch hostatge us dóna,/ pel camí en son noble escon".
Per la seua santedat, tots volien el seu cos! La tradició explica que el tema es resolgué, posant les seues restes damunt d´una mula cega, que arriba fins a l´ermita de Sant Nicolau, a la Segarra, on ell havia resant de menut.
Sant Ramon Nonat és venerat a Sagunt, Agullent, Xirivella, i també a Algar de Palància (però al setembre) amb les populars calderes que tradicionalment s´oferien als pobres després de la missa de la patrona, la Mare de Déu de la Mercè. Ara són les famílies d´Algar les que l´endemà de Sant Ramon Nonat mengen aquest plat tradicional d´aquesta vila del Camp de Morvedre. A Algar, el rector a l´església, beneeix les calderes, fetes amb verdures i hortalisses, llorer, carn de porc, arròs, alls, carlotes, naps, vedella, botifarres, cigrons, i bajoques, com deia Mercè Zaragozà en un article del programa de festes de 20l2.
Sant Ramon també és honorat a la Plana Baixa, concretament a les Alqueries i a Mascarell, on mantenen viva la tradició ancestral de la subhasta d´ànimes en la festa patronal d´aquest sant, protector de les embarassades i parteres. I també a Xirles, una pedania de Polop de la Marina, que li ha dedicat una ermita, citada pel canonge Sanchis Sivera.
Que Sant Ramon Nonat siga la protecció de les mares que esperen un fill, i també la d´aquelles dones que desitgen tindre´n: "Modelo de caritat,/ en miracles poderós/ salut en l´ànima y cos/ daunos Sant Ramon Nonat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT