dilluns, 5 de gener del 2015

29 de desembre: El cardenal valencià Joan Benlloch (29/12/2014)

Este 29 de desembre s´acompleixen 150 anys del naixement de Joan Benlloch i Vivó, que amb el temps seria bisbe de Solsona, d´Urgell i Copríncep d´Andorra, i també arquebisbe de Burgos i cardenal.
Joan Benlloch va estudiar al Seminari de València, al carrer Trinitaris, on i es doctorà en Teologia i en Dret. En aquest Seminari ensenyà Humanitats. Va ser ordenat prevere el 1888 i la seua primera tasca pastoral la va exercir a l´església dels Sants Joans de València.
El 1899 va ser destinat al Seminari de Segòvia, on va ser Chantre de la catedral i Vicari General. El 1901 va rebre el nomenament d´Administrador Apostòlic de Solsona, i va ser consagrat bisbe. El 1902 va ser nomenat bisbe de Solsona i quatre anys més tard, el 1906, bisbe d´Urgell i Copríncep d´Andorra. El bisbe Benlloch es l´autor del poema, "El Gran Carlemany", que esdevindria l´himne del Principat d´Andorra, amb música de mossèn Enric Marfany Bous.
El gener de 1917 fou nomenat arquebisbe de Burgos i el 7 de març de 1921 el papa el va crear cardenal. És per això que Benlloch va assistir al conclave que elegí el papa Pius XI. A Burgos, Benlloch va impulsar una gran activitat missionera, per exprés desig del papa Benet XV. D´aquesta manera fundà el Seminari de Missions de Burgos, amb l´objectiu de formar els capellans que després anirien a Llatinoamèrica.
Entre finals del 1923 i principis de 1924 el cardenal Benlloch va fer una visita diplomàtica, en nom d´Alfons XIII, a diversos països de Llatinoamèrica, viatge que també aprofità per donar a conèixer el Seminari de Missions de Burgos, destinat a formar els capellans que anirien de missions a Amèrica del Sud.
Benlloch inicià el seu viatge el 5 de setembre de 1923 des del port de València, a bord del transatlàntic "Reina Victòria Eugènia". Després de fer escala a Cadis i a les Canàries, el cardenal arribà a Montevideo, d´on es desplaça a Argentina, Xile, Perú, Equador, Colòmbia, Panamà, Veneçuela i Cuba. De retorn, el cardenal Benlloch va arribar a València el 4 de gener de 1924. El cardenal Joan Benlloch va anar també a Llatinoamèrica com a representant del rei Alfons XIII, en un intent d´acostar de manera més profunda els vincles de "l´hispanoamericanisme".
Així ho recollia el diari Mercurio de Santiago de Xile el 30 de setembre de 1923 amb aquestes paraules: "Trae el ilustre huésped una misión de mayor acercamiento entre la Madre Patria y Chile?.La actuación del cardenal Benlloch es, en efecto, de esas que por su naturaleza especialísima forman del hombre muy rápidamente una personalidad tan sólida como efectiva, y debido a eso, el ilustre purpurado goza en España de un prestigio social inmenso". Per a l´Església de Xile la visita de Benlloch esra de gran importància, ja que el purpurat valencià era el primer cardenal que visitava el país, per la qual cosa s´establí un vincle de normalitat entre Xile i la Santa Seu. Segons el professor Rubén Domínguez Méndez, en el seu treball "El viaje del cardenal Benlloch por Iberoamérica en 1923. los intereses de España e Italia en la correspondencia diplomática del Archivio Segreto Vaticano", la mescla d´element patriòtic espanyol i religiós, va quedar en evidència quan el cardenal oferí una bandera espanyola. A més, el fet que Benlloch no mostrara cap dificultat en ressaltar el caràcter espanyol i patriòtic de la missió, va fer que l´Església Llatinoamericana veiera clarament l´equiparació entre el representant de la Santa Seu i el d´Alfons XIII.
El cardenal Benlloch va morir el 14 de febrer de 1926 i va ser enterrat a la catedral de Burgos. Posteriorment les seues despulles van ser traslladades a València, on van ser enterrades a la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats el 3 de maig 1931.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT