Cada 15 de gener, l´Església, i d´una manera particulars els novicis dels monestirs benedictins, celebrem la festa dels sants Maur i Plàcid, deixebles de Sant Benet.
Va ser el papa Sant Gregori el Gran, qui, entre els anys 593 i 594 va escriure una obra (que consta de 4 llibres) anomenada els Diàlegs, escrita en forma de diàleg entre Gregori i Pere, diaca de l´Església de Roma.
Com diu fra Lluís Solà, monjo del monestir de Poblet, en el seu treball, "La vida de Sant Benet", l´objectiu de Sant Gregori en escriure els Diàlegs, era "fer publicitat de la vida i de les meravelles dels sants italians". El segon dels Diàlegs està dedicat a Sant Benet, el pare de monjos.
I és en el capítol VII d´aquest segon llibre dels Diàlegs, que Sant Gregori ens narra la vida del sant Abat de Núrsia, i ens dóna el nom d´aquests dos deixebles de Sant Benet. Segons els Diàlegs, Maur, un xiquet de dotze anys, nascut el 511, era fill d´Eutici, senador romà, mentre que Plàcid, amb set anys, era fill de Tèrtul, un patrici també de Roma. Els pares dels dos infants els van oferir a Sant Benet perquè els iniciara en la vida monàstica, a Subiaco. Sant Gregori ens presenta Sant Benet "com un home sant en la línia dels grans personatges de la Sagrada Escriptura", com escriu fra Lluís Solà.
En el llibre, Vida de santos y personas venerables de la sagrada religión, del monjo benedictí Antonio de Heredia, se´ns detalla així, l´oferiment a Sant Benet, que van fer Eutici i Tèrtul, els pares dels dos xiquets: "Ofrecieron a Sant Benito sus hijos, Mauro y Plàcido, suplicándole que les guiase de su mano y diese su hábito y que fuesen monjes". Cal dir que al segle VI, eren moltes les famílies que confiaven els seus fills, perquè foren educats als monestirs.
El llibre segon dels Diàlegs és una narració dialogada entre Gregori i el diaca Pere, que amb les seues preguntes, plenes de simpatia i d´ingenuïtat, li permet a Gregori la narració de la vida i dels miracles de Sant Benet. Aquest llibre dels Diàlegs és un text amb un estil semblant als que trobem en Sant Ambròs, Sant Agustí, Sant Jeroni o Santa Atanasi.
Un dels miracles més coneguts de Sant Benet, té per protagonistes els sants Maur i Plàcid. El trobem al capítol VII: "Del deixeble qui sobre les aigües, anà a peu eixut". Sant Gregori conta que un dia, quan Plàcid va anar amb una gerra al llac, va caure dins de l´aigua. Mentre Sant Benet estava pregant, veié en visió que el menut havia caigut al llac, i ràpidament li digué a Maur que anara corrent a per Plàcid, que estava a punt d´ofegar-se. Maur, obedient al sant abat anà tan de pressa, que corregué per damunt de l´aigua, fins que pogué traure Plàcid, salvant-lo de morir ofegat. Va ser en eixir del llac, que Maur s´adonà que havia caminat per damunt de l´aigua, i atribuí eixe miracle a la santedat de Sant Benet. Però el sant abat l´atribuí a l´obediència de Maur. Finalment, va ser Plàcid qui explicà que mentre era salvat, veié la cogulla de l´abat, que era qui el salvava.
Quan Sant Benet deixà Subiaco i se n´anà a Montecassino, Maur el va substituir en el servei abacial. Posteriorment, en una biografia apòcrifa del segle IX, se´ns diu que Sant Maur va ser enviat a la Gàl·lia, on fundà el primer monestir benedictí a Glanfeuil. Per la seua part, la Vida i Miracles de Sant Maur, escrita a França per l´abat Odó de Glanfeuil, menciona que va ser Sant Benet mateix, qui el 543 va enviar Maur a la Gàl·lia, per establir allí la vida monàstica. La tradició francesa ens diu que Sant Maur va ser abat durant vora 40 anys i que el 582 es retirà a fer vida eremítica, morint el 584.
Com diu fra Lluís Solà, "una clau important del projecte benedictí és reconstruir l´home, la dona trencats, en un projecte de comunió mitjançant l´exercici de la tendresa i de la pregària". És això el que en el segon llibre dels Diàlegs de Sant Gregori i sobretot en la Regla de Sant Benet, podem descobrir encara hui: un camí ple d´humanitat i de saviesa, un camí de comunió i de fraternitat, tan vàlid en el segle XXI com ho va ser en el segle VI o X.
Pel fet de ser els jóvens Maur i Plàcid deixebles de Sant Benet, aquests dos sants són els patrons dels monjos novicis que estan en etapa de formació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada