El dia 27 de gener, l´Església celebra la festa de Sant Enric d´Ossó i Cervelló, que va nàixer el 16 d´octubre de 1840 a Vinebre, un poble menut a la vora del riu Ebre. De la seua família, una llar de llauradors, Enric escrivia que eren "bons pares i iaios sants".
Als 14 anys va quedar orfe de mare, que va morir pel còlera, i que va deixar el xiquet desconsolat. Ella amb el desig que Enric fóra capellà, li deia: "Fill meu, quina alegria que em donaries si fores capellà". Però el xiquet sempre li responia que ell volia ser mestre, no mossèn. Després que va morir sa mare, el pare envià Enric a Reus, a treballar en una botiga de roba. Però el menut, mentre estava darrere del taulell, anava pensant quin serà el seu futur. I finalment, un dia, Enric va deixar una carta de comiat a son pare, on li deia: "La meua absència, pare, li causarà tristesa, però és la glòria de Déu el que em motiva. El seu dolor es transformarà en goig si recorda que ens trobarem al cel". I afegia, donant instruccions sobre les seues coses: "De la meua roba i del que em pertany, als pobres....La vida és curta i les riqueses no serveixen de res si no les usem bé".
Així, decidit a ser prevere, Enric s´escapà de casa i se n´anà caminant a Montserrat, on davant la imatge de la Mare de Déu decidí el seu futur. Anys més tard escrivia: "Vaig trobar la meua vocació....Seré sempre ministre de Jesús, el seu apòstol, el seu missioner de pau i d´amor", escriví anys més tard.
Segons la tradició oral, a la basílica de Montserrat, Enric es va amagar en un racó de la capella dedicada a Sant Josep. La foscor del temple li permetia observar la Santa Imatge de la Mare de Déu, i passar desapercebut a la mirada de la gent. I va ser a Montserrat on, uns dies després, el va trobar el seu germà, que actuà de mitjancer amb el pare, perquè deixara que Enric ingressara al Seminari de Tortosa. I així va ser. Enric entrà al Seminari el mateix 1854, on estudià humanitats, filosofia i teologia, que acabà al Seminari Conciliar de Barcelona. Va ser ordenat prevere el 28 de setembre de 1867, i passà a ser professor del Seminari de Tortosa.
Aviat va començar la seua tasca apostòlica. Així el 1870 Enric organitzà l´Associació de Congregants de la Puríssima Concepció, i en 1872 edità la revista "Santa Teresa de Jesús", que ell va dirigir. Un any més tard fundà l´Associació de Filles de Maria Immaculada i Santa Teresa de Jesús, que en 1875 es va convertir en l´Arxiconfraria Teresiana. Enric també escriví diversos opuscles per difondre el pensament cristià.
I va ser el 23 de juny de 1876, quan a Tarragona fundà la Companyia de Santa Teresa de Jesús, una congregació de religioses dedicades a l´ensenyament.
La vida de Sant Enric d´Ossó va estar íntimament lligada a Montserrat. Així, el 28 de setembre de 1876, va arribar a la santa muntanya, una vegada ordenat ja prevere, per tal de fer exercicis espirituals abans de cantar la seua primera missa, que va tindre lloc el següent 6 d´octubre, festa de la Mare de Déu del Roser. I durant molt de temps, mossèn Enric va pujar a Montserrat per celebrar l´aniversari de la seua primera missa. També a Montserrat feia repetidament exercicis espirituals, o els donava ell a les religioses teresianes. També va pujar a Montserrat amb el grup fundacional de les religioses de la Companyia de Santa Teresa de Jesús.
L´any 1882 acompanyà a Montserrat una peregrinació de 1500 jóvens de l´Arxiconfraria de Catalunya, amb motiu de la celebració del III Centenari de la mort de Santa Teresa de Jesús. L´acte central va ser la inauguració d´un altar a la santa d´Àvila, en la tercera capella de l´esquerra de la basílica.
Per a Sant Enric d´Ossó, Montserrat era un lloc especial, tal i com ell mateix deia, "He pujat a descansar uns dies als peus de la Mare de Déu, la Moreneta de Montserrat".
Sant Enric d´Ossó va morir al convent franciscà de l´Esperit Sant, a Gilet, el 27 de gener de 1896. Allí va ser enterrat, tot i que quan pressentia la seua mort havia manifestat el seu desig de ser enterrat a Montserrat. Després van ser traslladades les seues restes des de Gilet, a l´església del noviciat que les religioses de la Companyia de Santa Teresa tenen a Tortosa.
Enric d´Ossó va ser canonitzat a Madrid el 16 de juny de 1993 pel papa Joan Pau II. Actualment la seua obra, la Companyia de Santa Teresa de Jesús està present en 23 països d´Europa, Àsia i Àfrica. A la nostra terra les religioses teresianes continuen el carisma de Sant Enric d´Ossó a Torrent i al Vedat de Torrent, amb una residència i un col·legi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada