dijous, 15 de gener del 2015

13 de gener: Sant Hilari bisbe de Poitiers (LEVANTE-EMV, 13/01/2015)

El nom d´Hilari, sant que celebren el dia 13 de gener, vol dir "amable" o també "somrient".
Hilari va viure enmig de la gran heretgia arriana del segle IV, una doctrina que negava la divinitat de Jesucrist, i que Hilari va combatre amb contundència, per tal d´afirmar que la segona persona de la Santíssima Trinitat és Déu, igual que el Pare i l´Esperit Sant. Va ser el Concili de Nicea, el 325, presidit per Osi de Còrdova, qui proclamà que Jesús era realment Déu. I posteriorment va ser el Concili de Calcedonia, el 451, que proclamà la fe recta, en afirmar les dues naturaleses (divina i humana) de Jesucrist.
Hilari va nàixer sobre el 315 a Poitiers, en el si d´un família pagana. Va rebre dels seus pares una bona formació intel·lectual, com es veu en els seus escrits. Així ho canten aquests Goigs antics: "De pares nobles i rics/ vostre joiós naixement/ prest deixàreu costums inics/ dant-vos a l´estudi atent/ sent casat molt religiós/ vostre exemple sant seria".
Hilari estudià Filosofia i Retòrica, i buscador de la veritat, la trobà en caure a les seues mans l´Evangeli de Sant Joan, que li va donar aquelles respostes que ell anhelava. Va ser batejat el 345 i casat i amb una filla, també elles es van convertir al cristianisme. Va començar l´estudi de la Sagrada Escriptura i en morir el bisbe de Poitiers, el clergat i el poble proposaren Hilari com a nou pastor d´aquella Església: "Vostre desvetllat valor/ Poitiers, gran poble, coneix/ i pel seu amat pastor/ vostra persona elegeix:/ essent vós savi i gran Doctor/ gran doctrina els donaria".
Cal recordar que aquesta manera d´elegir els bisbes era la cosa més natural entre els cristians durant els primers segles del cristianisme. Així es veu en una de les cartes de Sant Climent de Roma, que escrivia "Els Apòstols imposaren la norma de que els hòmens els succeïren en el ministeri, amb el consentiment de tota la comunitat". I el papa Celestí II deia: "Ningú no siga donat com a bisbe, a aquells que no el vulguen. Que es busque el consentiment del clergat i del poble". Sant Cebrià, bisbe de Cartago deia també: "Que no s´impose al poble un bisbe no desitjat". I encara, Sant Hipòlit afirmava: "Que s´ordene com a bisbe, aquell que siguent irreprensible, haja estat elegit per tot el poble".
D´aquesta manera, amb la participació del poble i després que la seua dona donara el seu consentiment, Hilari va ser ordenat bisbe de Poitiers. 
Com a pastor d´aquesta Església de la Gàl·lia, Hilari, que lluità contra l´arrianisme per defendre la fe autèntica, organitzà els bisbes de la Gàl·lia contrà el metropolità Saturni d´Arles, simpatitzant de l´heretgia arriana. Hilari va convocar un sínode a París el 355, en el qual els bisbes francesos decidiren apartar-se de l´arrianisme: "Aquella infernal serpent/ de la doctrina Arriana/ estesa amb major augment/ contra la fe cristiana/ per destruir-la fóreu vós/ a qui el gran Déu elegia".

Degut a la defensa de l´ortodòxia cristiana, els seus enemics van obtindre de l´emperador Constanci II, fill de Constantí, un decret pel qual Hilari va ser desterrat a l´Àsia Menor. Va viure 4 anys a Frígia, cosa que li va permetre conèixer els autors cristians de l´Orient. A Frígia va escriure la seua obra mestra sobre la Trinitat. Des del seu desterrament, Hilari escriví cartes i diversos consells als seus germans bisbes, i redactà llibres per instruir els cristians de Poitiers, d´on ell continuava essent bisbe. També escriví als bisbes de la Gàl·lia, Germània i Bretanya, sobre les seues controvèrsies amb els arrians. Altres obres seues són els comentaris als Psalms i a l´Evangeli segons Sant Mateu.
Tot i que era bisbe llatí, Hilari va participar en el Concili de Selèucida, que buscava la unió religiosa de l´Imperi amb l´arrianisme, cosa a la qual el bisbe de Poitiers s´hi va oposar amb contundència. Per això va ser acusat de pertorbar la pau a l´Orient. Per això Constanci II, que imposà l´arrianisme, pertorbat per la rectitud i la saviesa de vida d´Hilari, i després de 4 anys de desterrament, va permetre que el 360, el bisbe tornara a Poitiers, on va ser aclamat pel seu poble. Com escriví Sant Jeroni: "La Gàl·lia abraçà l´heroi que retornava del combat victoriós, amb la palma a la mà". A Poitiers Hilari va continuar combatent l´arrianisme i promogué sínodes a tot el país, per tal de fer triomfar la fe de Nicea. També anà a Itàlia per ajudar Sant Eusebi de Vercel·li en la seua lluita contra els arrians. Presidí una assemblea dels bisbes italians per condemnar Auxenci, bisbe de Milà i protegit per l´emperador Valentinià. Per això hagué de deixar Itàlia i retornar a Poitiers, on es va dedicar a la cura espiritual del seu poble.
Va ser deixeble d´Hilari el futur Sant Martí, que seria bisbe de Tours, i que fundà a Ligugé el primer monestir a les Gàl·lies, amb el que començava la vida monàstica a França.
Després de 17 anys de bisbe de Poitiers, esgotat per les lluites contra els arrians i les dificultats que hagué de patir en els desterraments, Hilari va morir el 13 de gener de 367. 

Sant Jeroni definí Hilari com "un home de gran eloqüència" i per això el 1851 el papa Pius IX el proclamà Doctor de l´Església.

Com ha escrit el P. Hilari Raguer, monjo de Montserrat, biblista i historiador, "els constantinisme serà una temptació constant al llarg dels segles, ja que l´Església se sent còmoda amb les dictadures que diuen que l protegeixen, però que s´ho cobren exigint que l´Església impose la submissió al tirà i calle davant els atemptats als drets humans". Per això Sant Hilari se´ns presenta com un pastor que va saber oposar-se al poder, per tal de fer possible una Església lliure.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT