diumenge, 25 de gener del 2015

24 de gener: Sant Francesc de Sales (LEVANTE-EMV, 24/01/2015)


Francesc va nàixer el 21 d´agost de 1567 al castell de Thorens, al ducat de Saboia. Primogènit d´una família noble, ja des de menut pensà consagrar-se a Déu.
Estudià a París amb els jesuïtes i posteriorment a la Universitat de Pàdua, on es graduà en Dret Canònic i en Dret Civil. Amb una excel·lent formació filosòfica, teològica i jurídica, Francesc va ser ordenat prevere el 18 de desembre de 1593.
Va ser un eminent predicador, amb una oratòria senzilla i alhora, transparent. Sol·lícit pels pobres, s´enfrontà al protestantisme que havia arrelat a la província de Chablais, que formava part de la diòcesi. Francesc es va oferir com a missioner, per predicar en aquesta zona que havia abandonat el catolicisme. Com que la gent no anava a escoltar-lo, tingué la idea de redactar uns fulls que després repartia casa per casa. Van ser les cèlebres Controvèrsies, un exemple de periodisme catòlic. És per això, que Sant Francesc de Sales va ser proclamat patró dels periodistes.
El 8 de desembre de 1603, Francesc va ser consagrat bisbe a l´església de Thorens, on havia estat batejat. Va ser el representant més eminent de la reforma pastoral que es va fer a França al segle XVII.
Bisbe de Ginebra, el bisbe Francesc de Sales ideà les catequesis destinades principalment als infants. Però degut a la seua claredat i senzillesa, aquestes atreien també els adults.
Entre les seues obres més importants, tenim el Tractat de Teologia, Introducció a la vida devota, Tractat de l´amor de Déu i les nombroses cartes i sermons que escrigué.
Una altra missió important de Sant Francesc de Sales, va ser la de fundador. El bisbe Francesc, el 6 de gener de 1610, va fundar de l´Orde de la Visitació.
Francesc de Sales va morir el 28 de desembre de 1622 i va ser canonitzat el 1665. Posteriorment, el 1877 va ser proclamat Doctor de l´Església.
El 26 de gener de 1923, el papa Pius XI, amb l´encíclica Rerum Omnium, va proclamar Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, pel fet de ser clar i intel·ligible en els seus escrits.
El periodista Josep Collelldemont escrigué aquesta pregària a Sant Francesc de Sales, que trobe tan apropiada per a tots els professionals dels mitjans de comunicació: "Allibereu-nos, gloriós sant, de caure en mans de grups de pressió que ens vulguen utilitzar per a interessos particulars. Doneu-nos als professionals, una seriositat en la nostra faena, que ens porte a ser fidels a la informació. I traieu-nos aquesta mala fama que tenim de gent perillosa i perversa, de la qual cal allunyar-se com del dimoni. Amén".
Que Sant Francesc de Sales siga la protecció dels periodistes de Levante, perquè fidels al seu noble treball d´informar, vagen obrint horitzons de llibertat. Com deia el papa als treballadors de la RAI, i que serveix per als professionals del diari LEVANTE-EMV, "heu de posar confiança i esperança en el treball", per fer "cultura i informació".
I que els bons professionals que formaven part de RTVV continuen treballant per fer possible, en un futur pròxim, una informació plural, independent, de qualitat i en valencià!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT