El 25 de gener, en l’últim dia de l’Octavari de pregària per la unió dels cristians, l’Església celebra la festa de la Conversió de Sant Pau, un hebreu nascut a Tars, fariseu, rigorista d’esperit violent i deixeble de Gamaliel el Vell, que, pel seu odi va estar present en la mort del diaca Esteve. Però després de la visió que tingué, on fou cridat per Jesús, passà de perseguidor a Apòstol.
L’investigador Pere-Enric Barreda, que va ser cronista d’Ares i de Benassal, i que va morir l’any passat, recollia en el seu llibre, “Les Cartes de Població del Maestrat”, com “Albocàsser, a l’Alt Maestrat i castell de les Coves, té carta de població atorgada per Balasc d’Alagó a Joan Brusca amb 30 pobladors el 25 de gener de 1239”. És per això que en aquesta data, festa de la Conversió de Sant Pau, la capital de l’Alt Maestrat commemora el seu patró, en l’aniversari de la seua Carta Pobla.
A Albocàsser hi ha l’ermitori de Sant Pau, a tres quilòmetres d’aquesta vila, format per un cos central, amb l’ermita i l’hostatgeria, una construcció de finals de segle XVI i principis del XVII, amb dues ales laterals porxades, posteriors. El conjunt de l’ermitori ha estat declarat Monument Històric Artístic. Va ser el 1568, quan el bisbe de Tortosa Martí de Còrdova, concedí al vicari d’Albocàsser poder celebrar la missa a l’ermita de Sant Pau. Aquesta ermita és d’una sola nau rectangular, amb un cor superior. El 1690, el pintor Vicent Gulló va decorar el seu interior.
Segons conta la tradició, el 1562, l’Apòstol Pau, vestit de pelegrí, es va aparèixer a dos pastors coixos que estaven a prop d’unes aiguamolls. Sant Pau abocà l’aigua que portava en una carabasseta, en el fangar dels aiguamolls i manà a aquells dos hòmens que entraren a les aigües fangoses. Quan eixiren de l’aigua, ja curats, no veieren Sant Pau, que havia desaparegut. Aquells dos hòmens anaren al poble per contar el doble miracle que havia produït l’Apòstol: la seua curació i la transformació de les aigües dels aiguamolls, des d’aquell dia, netes i transparents.
Són diversos els Goigs i els textos que narren aquesta tradició de l’aparició de l’Apostol i de la curació dels dos pastors coixos.
Albocàsser fou elevat a la categoria de Vila, durant el domini d’Artal d’Alagó (1275-1293) i van ser els Reis Catòlics qui li concediren el títol de “Molt Lleial i Noble Vila”.
I és cada 25 de gener, quan l’Església celebra la festa de la conversió de Sant Pau, aquell fariseu que primer va perseguir els cristians, com descriu els Fets dels Apòstols: “Saule es presentà al gran sacerdot i li demanà cartes dirigides a les sinagogues de Damasc per tal que, si en trobava alguns que foren del Camí, els poguera dur detinguts a Jerusalem” (Ac 9: 1-2). I va ser en el camí a Damasc, que Saule, en una visió, escoltà la veu de Jesús. Així ho canten aquests Goigs antics: “Cuant anaveu á Damasco/ Per cristians conquistar/ Per lo cami encontrareu/ Al quins te tots de salvar:/ Y vent vostra valentía/ Del cavall vos ha llansat”. Certament que el text dels Fets dels Apòstols no diu res del cavall. Només ens diu que Pau, anomenat també Saule, va caure a terra (9:4). Però la tradició popular el fa caure del cavall.
I amb la caiguda i la ceguesa, Pau va canviar de vida: “De la ditxosa caiguda/ Sens vista vareu quedar/ Y sens ella coneguereu/ La llum, queus venia á dar:/ Senyor que voleu que fassa/ Al punt li habeu demanát”. Com que la visió l’havia deixat cec, Pau fou portat a Ananies, deixeble de Jesús, que li retornà la vista: “A Ananías lo Senyor/ Comunicà sa intenció,/ Manantli vos notificás/ Serieu vas d’elecció:/ Y si be li contradi/ Sempre mes vos ha honrat”. Una vegada retornada la vista, Pau va ser batejat i així, de perseguidor es transformà en l’Apòstol dels pagans.
En Les Cartes de Població del Maestrat (publicat pel Centre d’Estudis del Maestrat) Pere-Enric Barreda transcrivia la Carta Pobla que Balasc d’Alagó concedí a Albocàsser: “Amb la present escriptura us donem per a poblar a vós, Joan de Brusca, una heretat nostra que és al terme de les Coves de Vinromà, la qual s’anomena Albocàsser, de manera que hi pobleu trenta pobladors i habitants junt a vós”. El text encara diu: “A més nós, Balasc d’Alagó, prometem i convenim en fe de Déu i lleialtat nostra que si vós, Joan de Brusca, i tots els pobladors i habitants sou fidels i lleials vassalls nostres i dels nostres successors, us custodiarem i mantindrem en els vostres bons furs, usos i costums, que atendrem i complirem”. Aquest text, recuperat per Per-Enric Barrera acaba així: “Dada a Morella el dia 25 de gener, per mà de Bartomeu, escrivà del senyor Balasc d’Alagó, per ordre del mateix”.
Que l’Apostol Sant Pau faça de la vila d’Albocàsser un poble ben viu, arrelat a la història i a les tradicions del passat, i obert al futur.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada