diumenge, 3 de maig del 2015

Sant Atanasi d'Alexandria (01/05/2015)


Bisbe d´Alexandria, Atanasi, nascut en aquesta ciutat sobre el 296, va ser un pastor de l´Església i prototipus de fortalesa en la lluita contra l´heretgia arriana.
Degut a l´edicte de Constantí, el 313, el cristianisme va perdre la radicalitat del temps de les persecucions i per això es va relaxar la vida de fe. Amb l´heretgia d´Arri, Crist era desposseït de la naturalesa divina igualant -lo a un altre home, que només era fill de Déu per adopció, però no Déu igual al Pare i a l´Esperit Sant. D´aquesta manera quedava alterada la doctrina sobre la Trinitat i sobre Jesús.
En aquest context de l´arrianisme, el bisbe Alexandre d´Alexandria, dirigí la formació intel·lectual d´Atanasi, a qui ordenà diaca, participant com a tal, en el 320, en el Concili Provincial d´Alexandria, on els bisbes d´Egipte i del Líban van condemnar per primera vegada, Arri i la seua heretgia.
Atanasi va conèixer el sant Abat Antoni (de qui va escriure la seua vida) per les llargues temporades que passà al desert.
Als 25 anys escrigué el seu Discurs contra el paganisme, on Atanasi combatia el paganisme i el neoplatonisme de l´Escola d´Alexandrai. Altres obres seues són l´Apologia contra els arrians i les Cartes Pasquals.
Davant el progrés de l´heretgia d´Arri, el papa Silvestre i l´emperador Constantí enviaren a Alexandria el gran bisbe de Còrdova, Ossi, que suggerí la conveniència de convocar un Concili, davant la gravetat dels fets. És així com va tindre lloc el Concili de Nicea, el 325, el primer Concili Ecumènic, que condemnà Arri i on Atanasi va participar d´una manera decisiva.
A la mort del bisbe Alexandre, el va succeir com a nou pastor, Atanasi, que hagué d´acceptar el ministeri obligat pel poble que l´aclamava i que veia en ell un sant. Així esdevingué Patriarca d´Alexandria i Primat d´Egipte.
Però amb el seu nomenament, els heretges arrians començaren una lluita contra Atanasi, que el portà a ser desterrat del bisbat cinc vegades! Calumniat i perseguit per l´arrianisme i per alguns emperadors, el papa Juli I, el 342, aprovà la doctrina i la vida d´Atanasi. Però el sant bisbe no pogué residir definitivament a Alexandria. Va ser finalment el 365, quan Atanasi tornà al bisbat, que serví huit anys, fins a la seua mort el 2 de maig de 373. De fet, dels 46 anys que Atanasi fou bisbe, en passà 17 a l´exili!
Atanasi, degut a la seua saviesa i a la seua fortalesa davant les adversitats, va ser declarat confessor i doctor de la fe, el primer que l´Església va proclamar. A més com a Pare de l´Església, és conegut amb el sobrenom de Gran, com els papes Sant Gregori i Sant Lleó o el monjo i bisbe Sant Basili.
Sant Atanasi és venerat per les Esglésies Catòlica, Anglicana, Ortodoxa i Copta, ja que és un sant d´abans de la divisió de l´Església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT