divendres, 8 de maig del 2015

'Pregàries seguint l'any litúrgic' (LEVANTE-EMV, 04/05/2015)

L´Any Litúrgic (des de l´Advent a l´Advent de l´any següent) expressa al llarg de 365 dies, el misteri de Crist. I és que a través dels diversos temps litúrgics (Advent, Nadal, Temps de durant l´any, Quaresma i Pasqua, amb el Santoral), els cristians anem entrant en el misteri de Crist per mitjà de les celebracions litúrgiques i la pregària, comunitària i personal. Per això l´any litúrgic ens ajuda, en la pregària, a celebrar i a commemorar els misteris de la nostra salvació.
Per pregar, a més de la Bíblia, els cristians ens servim de la Litúrgia de les Hores i també d´altres obres. Ara, dins de la col·lecció, "Celebrar", el Centre de Pastoral Litúrgica (www.cpl.es) ha publicat el llibret, "Pregàries seguin l´any litúrgic", una obra on l´amiga Carme Gomà, ens proposa pregar seguint els diversos temps litúrgics.
Aquest llibret breu, amb només 104 pàgines, està estructurat en sis blocs, corresponents als temps d´Advent, Nadal, Quaresma, Tridu Pasqual, Pasqua i Temps de durant l´any.
Com diu Carme Gomà en la introducció d´aquesta obra, a vegades pot "semblar, amb una mirada superficial, que l´any litúrgic va per una banda i la nostra vida personal i la vida del món per una altra". Però per als cristians no pot ser així. "El seguiment del camí de Jesús que l´any litúrgic ens proposa, i la diversitat de sentiments i actituds que se´n deriven, ens ofereix tota una riquesa que pot amarar i enriquir en gran manera el que cadascú de nosaltres vivim i el que viu el nostre món", com diu Carme Gomà. I és que els temps litúrgics "ens ajuden a eixir del tancament en nosaltres mateixos i a posar tot allò que som, en contacte amb Jesús, aquell que dóna sentit a la nostra vida i a la nostra fe".
L´objectiu d´aquest llibret de Carme Gomà és "ajudar a aquesta vivència de l´any litúrgic al cor de la vida", ja que aquest recull de pregàries ens ajuda a viure´l "ben arrelat, alhora, en el camí de Jesús i en el camí que cadascú de nosaltres anem fent dia a dia", amb l´esperança que els dos camins, "el de Jesús i el nostre, es troben i arriben a ser un únic camí, sota la mirada amorosa de Déu".
El llibret, "Pregàries seguint l´any litúrgic" està escrit amb un llenguatge senzill i alhora profund, ja que naix de l´experiència orant de Carme Gomà. Entre les pregàries d´Advent, trobe preciosa l´anomenada, "L´oportunitat de l´Advent", on demanem que el Senyor ens faça viure aquest temps "com una oportunitat per refermar l´esperança activa", i també "Maria de l´Advent", mare de "la disponibilitat i del servei generós", a qui li demanem de ser "constant en la pregària, amb voluntat d´escoltar el que Déu em demana a cada moment".
També les pregàries de Nadal estan amarades de la tendresa i de la força interior de Carme Gomà, quan demana que "l´Església siga el veritable portaveu" del "missatge de salvació a tots els hòmens i les dones". Un missatge "a favor de la justícia i de la pau, que porte a un espai d´amor, de bondat i de convivència".
També el temps de Quaresma, en la pregària "La teua Creu i...", Carme Gomà ens ajuda a pregar i a pensar "en els qui es troben sols, en els qui estan malalts, en els qui s´han accidentat greument, en els qui tenen por de morir d´un moment a l´altre".
I és en el Tridu Pasqual que contemplem l´amor de Jesús, que a la Creu, ens ajuda a "pensar en tantes persones que també han de passar" a través "del sofriment fins arribar a la mort".
La Pasqua, la festa de les festes que s´allarga durant 50 dies, ens crida a l´alegria, ja que Jesús Ressuscitat ens ajuda "a créixer en l´esperança a dedicar més temps a pregar, a tindre sempre present la teua mirada bondadosa, a créixer en el camí de la fe i del compromís".
Finalment, en el recull de pregàries del temps anomenat "Durant l´any", Carme Gomà ens ofereix textos tan bells com, "Buscar-te en el silenci", "Davant la mar" o també "Un cor de pau".
En aquest temps de Pasqua i durant tot l´any, el llibret de Carme Gomà ens ajuda a endinsar-nos en la pregària, a través de textos bellament escrits, sentits i pregats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT