dilluns, 25 de maig del 2015

El miracle dels peixets (25/05/2015)

Hui dilluns de Pentecostès té lloc la festa del miracle dels peixets, per commemorar aquest esdeveniment que, segons la tradició va tindre lloc el 1348.
Va ser en aquest any quan el rector d´Alboraia va ser avisat per tal que anara a Almàssera a donar el viàtic a un convers anomenat Hassam-Ardà. El rector eixí de casa amb el píxide, o arqueta que conté les formes consagrades, per donar la comunió a aquell home. Degut a la tempesta que hi havia, el barranc de Carraixet anava ben ple i el rector va caure a dins. La força de l´aigua l´arrastrà uns metres fins que va poder eixir del barranc, agarrant-se a unes branques de baladre. En posar els peus a terra, el rector s´adonà que havia perdut el píxide amb les formes consagrades. El capellà començà a lamentar-se cridant, i la gent en sentir-lo acudí al lloc. En saber el que havia passat, els veïns començen a buscar el píxide, que al final van trobar, però sense les formes. La gent s´aplegà a l´església per pregar, i al dia següent, a la platja d´Alboraia, uns xiquets veieren a la mar alguna cosa estranya. Anaren corrent a dir a uns pescadors que uns peixets estaven a prop de la costa, i que portaven a la boca unes coses blanques. Avisat el capellà, aquest, revestit amb capa pluvial i acompanyat dels escolans, acudí al lloc on veié que els peixets portaven a la boca les formes que havien desaparegut quan el capellà va caure al barranc de Carraixet. Finalment els peixets van dipositar les formes en el píxide que portava el rector. Per commemorar aquest miracle que s´anomenà dels peixets, es va construir una ermita blanca, on cada dilluns de Pentecostès la gent s´aplega en romeria, per recordar el lloc on els peixets donaren les formes consagrades al rector.
Mentre que la tradició d´Alboraia diu que eren tres les formes que van desaparèixer, i per tant, tres els peixets que les portaven a la boca, a Almàssera diuen que eren dos. Siga com siga, aquest miracle va ser reportat per les cròniques posteriors, com la de Gaspar Escolano, la de Marc Antoni d´Orellana o la de Josep Marià Ortiz.
Va ser després del miracle dels peixets, que per una dispensa papal, el Corpus se celebra a Alboraia el primer diumenge de juliol, mentre que a Almàssera se celebra el quart diumenge d´agost.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT