dimarts, 5 de maig del 2015

"No useu la violència amb l'estranger" (LEVANTE-EMV, 05/05/2015)

És així com el profeta Jeremies (22:3) ens posa en guàrdia, per tal que no abusem ni maltractem els estrangers. Perquè, no és una violència el que estan patint els immigrants, quan, fugint de la fam i de la misèria, moren al Mediterrani? Com ha denunciat el papa Francesc, l´actitud d´indiferència d´Europa és del tot immoral, davant el drama i la mort d´aquells que, espoliats i empobrits pel Primer Món, volen viure amb dignitat.
Caldria recordar als europeus que si ara els immigrants d´Àfrica (i també de Llatinoamèrica) fugen dels seus països, és perquè allà es moren de fam, en bona part per l´egoisme del Primer Món que al llarg dels segles, els ha empobrit. No recordem el saqueig que Europa ha fet d´Àfrica i d´Amèrica, ofegant les cultures d´aquests continents i espoliant els seus recursos naturals i humans? No recordem els milers de persones d´Àfrica i d´Amèrica portats al Primer Món com a esclaus? No recorden els britànics les massacres de Kenya? I els francesos no recorden allò que van robar a Dakar i a Costa d´Ivori? I els alemanys, no se´n recorden dels camps de concentració de Namíbia? I les atrocitats dels belgues al Congo? O les excavacions dels portuguesos a Angola, per furtar l´or? O les caceres d´esclaus que van fer a Moçambic? O els espanyols a Amèrica, furtant els recursos naturals d´aquest continent i massacrant la llengua i la cultura dels seus habitants? L´or que els descobridors d´Amèrica van portar a Espanya, de qui era? No va ser la cobdícia dels europeus la que va tenyir de sang els diamants de Serra Lleona?
I ara ens quedem impassibles, mentre centenars i centenars de persones moren a la mar, o queden tancats als CIEs? Els europeus no hauríem de demanar perdó al Tercer Món per tot el que hem furtat, per tot el mal que hem fet al llarg dels segles? Els qui van furtar, matar i espoliar, ara han de donar lliçons de moral i drets humans? Hem d´esperar que els immigrants vagen morint sense fer res per la nostra part? Els immigrants que arriben a les costes d´Europa s´acontenten amb les engrunes que cauen de les taules dels poderosos. No demanen que els retornem allò que era seu i que els hem robat.Per això Europa, tancada en el benestar i insensible al sofriments i al crit de desesperació dels estrangers, viu en una actitud hipòcrita, després de saquejar les colònies que els països del Primer Món tenien a Àfrica i a Llatinoamèrica. Si Europa és rica, ho és en bona mesura gràcies a tot allò que s´emportà del Tercer Món. Com ha dit el papa Francesc, cal que descobrim en els immigrants que fugen de la mort als seus països, i la troben al Mediterrani, «homens i dones com nosaltres, germans nostres que busquen una vida millor, famolencs, perseguits, ferits, explotats, víctimes de la guerra».

I la solució quina és? Ja que Europa ha empobrit el Tercer Món, cal que ara promoga una política d´inversions a Àfrica i a Amèrica del Sud, per retornar-los (en part) tot el que els vam robar. Cal que els diners que es gasten en armament siguen invertits al Tercer Món, per tal que els seus habitants puguen viure amb dignitat i no tinguen la necessitat de fugir de la misèria. Cal una actitud per part dels governs europeus, no de paraules sinó d´obres, per restablir allò que vam furtar a Àfrica i a Amèrica, invertint en agricultura, en ensenyament, en sanitat. No com una almoina, sinó com un deure que tenim amb aquells continents. Així ho ha expressat el papa en demanar «una implicació d´Europa per acabar amb la contínua pèrdua de vides humanes al Mediterrani». I per ser sensibles a les paraules de Jesús quan digué: «Era foraster i no em vau acollir» (Mt 25:43)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT