diumenge, 31 de maig del 2015

27 de maig: Sant Agustí de Canterbury (LEVANTE-EMV, 27/05/2015)

Hui dia 27, és Sant Agustí de Canterbury, monjo i bisbe, considerat per l´Església com l´apòstol dels anglosaxons, ja que amb 39 monjos que l´acompanyaven, inicià el 596 l´evangelització d´Anglaterra.
No sabem res de Sant Agustí abans del 596, quan fou enviat pel papa Sant Gregori el Gran a evangelitzar Anglaterra. Només sabem que Agustí era prior del monestir benedictí de Sant Andreu, a Roma, un cenobi fundat per Sant Gregori.
El cristianisme havia entrat a Anglaterra el segle IV, com ho testimonien els escrits de Tertul·lià i d´Orígenes. En Anglaterra una bona part dels bretons eren cristians. Però per lluites bèl·liques, aquests van abandonar el país i s´instal·laren al nord de França, a la regió anomenada Bretanya, degut precisament a la presència dels bretons. Per això Anglaterra quedà sense cristians.
Va ser el 596 quan el papa Gregori el Gran envià el monjo Agustí, home de grans virtuts, a Anglaterra, amb 39 monjos més, per predicar l´Evangeli. En la primavera del 597, Agustí i els altres monjos desembarcaren a l´illa de Thanet, i des d´allí es dirigiren a Canterbury, capital del regne de Kent, on començà l´evangelització. El primer a convertir-se al cristianisme va ser el rei Ethelbert, que fou batejat el 2 de juny del 597. Va ser el mateix rei qui va donar llibertat als seus súbdits perquè pogueren abraçar la fe. Per això el 25 de desembre del mateix any, es va batejar una gran multitud.
Mentre Agustí rebia la consagració episcopal de mans del bisbe d´Arles i el papa Gregori enviava a Anglaterra nous missioners, el rei Ethelbert donava el seu palau a Agustí, que quedà convertit en un monestir i residència del bisbe.
Una nova fornada de missioners, que eixí de Roma el juny del 601 portaren a Agustí de part del papa Gregori, el pal·li arquebisbal i el nomenament de primat de totes les Esglésies d´Anglaterra. Per la seua part, Londres i York anaven a ser constituïdes seus metropolitanes per al sud i el nord d´Anglaterra respectivament. Però en lloc de Londres, finalment s´optà per Canterbury com a seu metropolitana i primada de l´Església d´Anglaterra. Posteriorment s´establí un bisbat a Londres i un altre a Rochester.
En el seu interès per arribar a una reconciliació entre parts enfrontades, el bisbe Agustí es reuní el 601, amb els bisbes bretons, tot i que finalment no s´arribà a cap acord.
A la mort de Sant Agustí, el 26 de maig del 605, el territori de Kent abraçà la fe de l´Església i s´havia iniciat l´evangelització d´Essex.
Si Sant Bonifaci va ser l´evangelitzador d´Alemanya i Sant Patrici el d´Irlanda, Sant Agustí de Canterbury és considerat l´apòstol de la Gran Bretanya. I és que si bé és veritat que el papa Sant Gregori és qui va tindre la idea d´evangelitzar Anglaterra, va ser Sant Agustí qui va portar a terme aquesta tasca missionera.
Com ens diu Sant Beda el Venerable, en la seua "Història Eclesiàstica dels anglesos", va ser Sant Agustí qui construí la primitiva catedral de Canterbury.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT