dissabte, 23 de maig del 2015

Primeres comunions (Levante-EMV, 20/05/2015)

Durant els diumenges d´aquest temps Pasqua, que ja està a punt d´acabar, i també els altres diumenges de la primavera, a les nostres parròquies celebrem les primeres comunions. Són dies de festa, en els quals els nostres menuts participen per primera vegada de la taula de l´Eucaristia. Després del baptisme, amb la primera comunió, els xiquets i les xiquetes s´integren en la comunitat cristiana d´una manera més plena, ja que prenen part del convit Eucarístic. El sagrament de l´altar que alimenta i enforteix la nostra fe, fa dels nostres infants deixebles de Jesús.
Com els primers cristians, que participaven "en la fracció del pa i en la pregària" (Ac 2:42) cada diumenge de primavera, els nostres xiquets s´acosten a l´altar per integrar-se en la comunió de l´Església: la unió dels uns amb els altres i amb Jesús que ens convoca, ens para la taula, ens serveix i ens alimenta amb el Pa de Vida.
Desgraciadament des de fa uns anys, les primeres comunions (encara que amb excepcions) s´han desvirtuat, ja que s´han convertit en una carrera per aparentar i per comprar regals desaforadament! Fins i tot, i malgrat la crisi econòmica, són moltes les famílies que acaben per endeutar-se, per tal de fer la gran festassa! I per això, molts xiquets i malgrat el temps de catequesi i el treball dels rectors i de les catequistes, estan més pendents dels regals (rellotge, ordinador, la play, l´MP3, viatge a Eurodisney) que de la celebració litúrgica. Per això cal celebrar (i encara més ara) amb sobrietat la primera comunió, per tal de retornar i retrobar el sentit cristià d´aquesta festa.
Sé de moltes comunitats cristianes, amb els capellans al capdavant, que treballen (i molt bé) per fer una bona catequesi, de primera comunió. És gràcies als rectors, a les catequistes (perquè sobretot són dones!) i als pares, que els xiquets viuen i celebren la primera comunió com una festa de la comunitat cristiana i no com un acte protocol·lari i cada volta més superficial.
Per això, les primeres comunions no poden ser un escàndol (fa dos anys Levante informava que el preu de la "festa" està sobre els 1700 euros!) i una frivolitat més, sinó una manera, un camí per descobrir Jesús, que és el qui alimenta de la nostra fe!
Les primeres comunions no poden ser una festa de luxe per competir i vore qui té més regals o quin xiquet va més mudat, ni un acte que "toca fer", per costum o per tradició! Les primeres comunions han de ser abans que res la festa de la comunitat cristiana, en la qual, com a amics de Jesús, compartim una mateixa taula. Una festa, un convit on, junts, descobrim que Jesús alimenta i enforteix la nostra fe. Com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, l´Eucaristia "és el convit de l´amor de Crist, i per tant de l´amor del Pare i de l´amor de l´Esperit Sant". D´ací que cal descobrir que, en la primera comunió, Jesús es manifesta i es fa present en el Pa i en el Vi de l´Eucaristia, però també en el rostre de tots els hòmens, en la necessitat del pobre i en el somriure dels infants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

P. Oriol M. Diví (Catalunya Religió, 12/02/2024)

  Discret i senzill, atent, humil i acollidor. Aquests eren alguns dels trets més significatius del P.   Oriol M. Diví , monjo de Montserrat...

MONTSERRAT