divendres, 15 de maig del 2015

14 de maig: Sant Mikel Garikoitz (LEVANTE-EMV, 14/05/2015)

Hui dia 14 de maig celebrem la festa Sant Mikel Garikoitz, un sant basc, fundador de la Congregació de Sacerdots del Sagrat Cor de Jesús. 

Mikel Garikoitz, que va nàixer a Garako-Etxea, a Iparralde o País Basc Francès, el 15 d´abril de 1797, era fill dels esposos Arnaldo i Gràciana, que educaren cristianament el xiquet. Va ser el major dels 6 fills que tingué aquest matrimoni, que durant la revolució francesa es mantingué fidel a Roma. A l´edat de 13 anys, Mikel va començar a fer de pastor, ja que la família vivia amb escassetat de recursos. Per això, com que el xiquet volia ser capellà però no podien pagar-li els estudis, Mikel treballà per tal de poder estudiar al Seminari. Va ser ordenat prevere el 20 de desembre de 1823, i destinat a Cambó, com a coadjutor d´un capellà, ja ancià. Va exercir el seu ministeri pastoral com confessor atent i savi, que igual feia de catequista que auxiliava els malalts i els accidentats. Va fomentar la devoció al Sagrat Cor de Jesús i afavorí la comunió freqüent, com un mitjà per lluitar contra l´heretgia jansenista.
A l´inici del curs 1825-1826, el bisbe el va nomenar prefecte d´estudis i director espiritual del Seminari Major de Bétharram. Amb zel apostòlic, Mikel va orientar i exhortar els seminaristes perquè, ben formats, pogueren ser uns bons sacerdots. Després va ser nomenat també Rector del Seminari.
Mikel tenia la idea d´unir-se a d´altres sacerdots, per formar amb ells un equip missioner. Va ser en uns exercicis espirituals que Mikel va fer a Tolosa, el 1832, que el jove capellà va exposar el seu projecte al jesuïta que dirigia aquells exercicis. Aquest jesuïta li profetitzà que seria pare d´una nova família religiosa, que amb el temps prendria el nom de Societat de Sacerdots del Sagrat Cor de Jesús de Bétharram.
Mikel Garikoitz volia dotar aquesta nova congregació d´unes regles canòniques, amb els vots clàssics de pobresa, obediència i castedat, i que el text fóra aprovat per Roma. Però el bisbe de Baiona, que sabia la capacitat apostòlica i pastoral de Garikoitz i que no volia que deixara el bisbat, no aprovà el projecte del jove capellà. Mikel Garikoitz, obedient, no es va enfrontar amb l´autoritat jeràrquica i adoptà les Constitucions episcopals. L´acta formal de naixement de la Societat de Sacerdots del Sagrat Cor de Jesús, és del 10 de setembre d´aquell any. Durant la missa celebrada per monsenyor Lacroix, bisbe de Baiona, al santuari de Bétharram, van fer els vots anuals, d´acord amb les constitucions, els PP. Garikoitz, Guimon, Perguilheu, Fondeville, Chirou, Belloq, Cassou i Carrérot. D´aquesta manera el P. Garikoitz va començar a dirigir aquella xicoteta família, amb la paraula i l´exemple, per viure segons l´esperit de Sant Ignasi.
L´activitat de Garikoitz, amb senzillesa i noblesa, va ser immensa: educà la joventut en col·legis i escoles, predicava i ajudava els obrers i els llauradors. A més, va ser un mestre espiritual de consell savi i prudent.
Va ser el bisbe qui demanà que els sacerdots de la Societat del Sagrat Cor anaren a Argentina, on havien emigrat molts bascos, per tal d´acompanyar-los en el camí de la fe. I, de nou obedient, el P. Garikoitz envià alguns sacerdots a aquest país sud-americà.
La doctrina que Mikel Garikoitz transmeté als sacerdots estava centrada en fer sempre la voluntat de Déu.
El P. Garikoitz va morir el 14 de maig de 1863, sense que es realitzara del tot el seu somni, ja que les Constitucions de la Societat de Sacerdots del Sagrat Cor van ser aprovades pel papa Lleó XIII, 13 anys de la mort del P. Garikoitz. I va ser 84 anys després de la mort del P. Mikel, concretament el 6 de juny de 1947, quan el papa Pius XII el va canonitzar, posant-lo com a exemple de virtuts i de santedat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT