L´Església celebra cada 11 de juliol la festa de Sant Benet, abat i patró d´Europa. Però a més d´aquesta data, els monestirs benedictins celebrem el 21 de març la festa del Trànsit o mort de Sant Benet.
Sant Gregori ens presenta en els quatre llibres dels Diàlegs un recull de gestes i d´exemples edificants de diversos sants, en unes narracions populars que tant agradaven a la gent senzilla del segle VI. I és per això que el llibre dels Diàlegs, una obra escrita segons la mentalitat medieval, forma part de l´anomenada "literatura exemplar".
Dels quatre llibres dels Diàlegs, Sant Gregori dedicà el llibre segon a la vida i als miracles de Sant Benet, per tal de presentar aquest pare de monjos com a exemple de vida virtuosa i moral. A la Península Ibèrica, els Diàlegs es van propagar gràcies a l´amistat de Sant Gregori amb els germans Isidor i Leandre, que van ser bisbes de Sevilla.
És el capítol 37 del segon llibre dels Diàlegs, on Sant Gregori narrà la mort de Sant Benet. Preveient profèticament el Pare de monjos el seu pas o trànsit d´aquest món al Pare, "Sis dies abans de la seua mort manà que li obriren la sepultura". Ja malalt, els monjos van portar Benet a l´oratori, on va combregar, i "recolzant els seus membres dèbils en les mans dels deixebles, dret, amb les mans alçades cap al cel, exhalà el seu últim sospir, entre paraules de pregària". Així ho canten uns Goigs dedicats a Sant Benet: "Per voler de Déu sabíeu,/ quan seria vostra mort;/ i quan a tal hora atenyíeu,/ no mostràreu desconhor./ L´ànima al Cel és portada,/ pel camí glorificat".
Pare de monjos i mestre de vida espiritual, en la seua Regla Sant Benet sintetitzà el seu camí espiritual i el seu carisma en l´Església. I és per això que Sant Benet "continua oferint la seua saviesa, no sols als monjos, sinó a tots els hòmens i dones de hui", com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler. I és que malgrat que Sant Benet va deixar aquest món fa més de 1500 anys, el seu ensenyament continua viu a través de la seua Regla, que "sintetitza tot el seu esperit d´home de Déu, de deixeble de Jesús i de servidor de l´Església".
Sant Benet continua ensenyant-nos encara hui, "la necessitat espiritual de la persona humana", ja que "la causa de la majoria de situacions que han portat la crisi actual, econòmica, i encara més fonamentalment ètica, és la decadència de la vida interior i el pensar en el bé material com a font de felicitat", com ha dit el P. Abat de Montserrat. Per això la Regla Benedictina, que és un compendi de saviesa espiritual, encara hui és un mitjà que ens ajuda als monjos a viure l´Evangeli i a fer possible unes relacions més humanes.
Uns altres Goigs antics, canten els miracles i la santedat del sant Patriarca d´Occident i Pare de monjos, d´aquesta manera: "Puix per vostra santedat/ de Jesús sóu molt tan volgut:/ Sant Benet, de Déu amat,/ alcanséunos la salut/ a qui´us és constant devot".
Al segon llibre dels Diàlegs, Sant Gregori presenta el pare de monjos com un home de vida venerable, Benet de nom i beneït o benedicció de Déu, per a tots els qui l´invoquen: "Sant Benet tot beneït/ per gràcia de nom i fets,/ y amb tals dons heu enriquit/ regnes, ciutat i poblets:/ tingueu ja d´aquest veïnat,/ paternal sol·licitud".
Que Sant Benet siga benedicció per a tots els monestirs de monjos i de monges, i que la seua intercessió porte la pau als nostres cors i a la vella Europa. I que cada monestir, com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, continue en ple segle XXI, la missió de ser "un taller espiritual on cada monjo es treballa per reproduir en ell la imatge de Jesucrist". I que la Regla de Sant Benet siga per al nostre temps "un camí espiritual" que ens porte "a viure i a actuar en nom de Jesús, el Crist".
PD: En aquest enllaç trobareu l'homilia del P. Abat Josep M. Soler en la Festa del Trànsit de Sant Benet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada