dissabte, 21 de març del 2015

17 de març: Sant Patrici (17/03/2015)


El dia 17 de març celebrem la festa de Sant Patrici, Apòstol d´Irlanda, la vida del qual ens recorda les gestes dels grans profetes de l´Antic Testament. Si bé el cristianisme es va anar estenent per tot l´Imperi Romà, la invasió dels bàrbars va frenar l´expansió de la fe.
No és segur, segons l´opinió del P. Luc Brésard, que Sant Patrici fóra monjo. Les fonts que el relacionen amb Sant Germà d´Auxerre, així com la seua entrada al monestir de Sant Martí, o el fet que la seua formació tinguera lloc a Lerins, són molt tardanes. De fet, les obres de Sant Patrici no ens diuen res de tot això, dades que s´han donat per suposades. Per això hem de creure que es va formar a Bretanya i no a la Gàl·lia.
El futur evangelitzador d´Irlanda va nàixer el 385, en l´antiga Cumberland, a prop d´Escòcia. Tant sa mare, que era parenta del bisbe Sant Martí de Tours, com son pare (que va ser un oficial de l´exèrcit romà) eren cristians. Per això Patrici va ser educat en el cristianisme. En l´autobiografia, Patrici mateix ens conta la seua infància i com amb 16 anys, va ser raptat per uns pirates, que el portaren a Irlanda on va ser venut com a esclau. Com recorda Sant Patrici en les seues "Confessions", passà el temps d´esclavitud cuidant les ovelles del seu amo. I va ser en el silenci de les muntanyes, on Patrici començà a dur una vida de pregària, de dia i de nit. En una de les estones d´oració, Déu va enviar un àngel a Patrici per confortar-lo enmig de les tribulacions, i per dir-li que s´escapara del seu amo i anara a un port llunyà on trobaria un barco que el portaria a la llibertat. Així, al sud d´Irlanda, Patrici s´embarcà i tornà a sa casa, on portà una vida de pregària i on sentí la crida de Déu a evangelitzar Irlanda.
Segons una tradició tardana, fou acollit per Sant Martí de Tours al seu monestir, a prop de Marmoutier, on Patrici va fer vida ermitana durant 30 anys. Patrici, que començà l´estudi de la Sagrada Escriptura, va rebre un segon àngel, que li comunicà el desig de Déu que evangelitzara l´illa d´Irlanda. També segons una altra tradició, en morir Sant Martí, va ser Sant Germà d´Auxerre qui va preparar Patrici per a la gran missió que hauria de realitzar.
El 432, a Roma, va ser consagrat bisbe, en presència del papa Celestí, que va ser qui li va imposar el nom de Patrici. I amb 60 anys se n´anà a Irlanda per tal de començar l´evangelització de l´illa. Patrici es va enfrontar a la màgia i als encanteris dels sacerdots druides als quals va vèncer. Per això el rei va donar el seu permís perquè Patrici predicara el cristianisme a Irlanda. Com a fruit de la seua activitat pastoral, a la mort del sant bisbe, Patrici havia consagrat 350 bisbes i havia ordenat més de 2000 preveres. malgrat l´èxit de l´evangelització d´Irlanda, Patrici hagué de patir molt, ja que va ser empresonat diverses vegades. Patrici va morir el 493.
De la seua autobiografia, amb un llenguatge senzill, podem deduir la vida d´un home de pregària, humil, afectuós, zelós per l´evangelització i bondadós, que va predicar de manera senzilla i directa. Reformà les lleis civils d´Irlanda i per això és reconegut com l´Apostol que portà el cristianisme a aquesta illa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT