diumenge, 8 de març del 2015

8 de març: Magdalena, Festa plena! (LEVANTE-EMV, 08/03/2015)

Este 8 de març, tercer diumenge de Quaresma, la ciutat de Castelló es vesteix de festa en la romeria a l´ermita de la Magdalena. I és que el record del trasllat de la ciutat de Castelló, del Castell Vell a la plana, ens mou cada any a viure amb goig les festes de la Magdalena. És la cavalcada del Pregó, la romeria a la Magdalena i les Giaates, que cada any ens fan vibrar d´emoció.
Va ser l´any 1451, quan un monjo del monestir de Santes Creus començà la construcció de l´ermita de la Magdalena, aprofitant l´aljub del castell: "Lo bon hom de frare Anthoni començà una ecclesia la qual es sots invocació de sancta Maria Magdalena, en la qual tota aquesta universitat ha gran devoció". La presència dels ermitans com Bernat Esteller, de Càlig, el 1493 i Jaume Atzuara, el 1510, o d´un metge de Les Coves, el 1538, a qui el municipi li oferí una habitació a la Magdalena per fer vida de penitent, ens parlen de la vitalitat, ja de temps antics, d´aquesta llar pairal que tots els valencians de la Plana estimen amb passió.
Quan a finals de l´hivern, en la romeria de les canyes, cada tercer diumenge de Quaresma els valencians tornem al Castell Vell, bressol i origen de Castelló, renaix la força d´un poble que, fidel al seu passat, llaura amb il·lusió el seu futur. És el temps de recordar el privilegi de 1252, del bon rei Jaume I, pel qual es permetia als ciutadans baixar del castell a la plana. Per això mateix la romeria de les canyes, verdes d´esperança, que comença al toc de la campana "Vicent", ens recorda cada any el nostre compromís per renovar i actualitzar les nostres tradicions i per ser fidels a la història i als nostres avantpassats, que ens han transmès la cultura i la llengua del nostre País.
És el camí cap a la Magdalena, amb la tradicional figa albardà i el doset d´aiguardent a l´ermita de Sant Roc de Canet, en una romeria que des del segle XV acompleix el vot del poble. Així ho demostren aquests Goigs de Santa Maria Magdalena: "Castelló sempre ha estat/ abraçat a vostra ermita/ i enguany vos sol·licita/ el que sempre ha demanat,/ la humana prosperitat/ i la divina compassió".
Les festes de la Magdalena són, per als valencians de la Plana, les festes majors, ja que en aquest tercer diumenge de Quaresma la romeria a la Magdalena ens recorda els nostres orígens com a Poble: "Allí on la Plana es fa/ muntanya per veure el Cel,/ teniu vostra llum d´estel/ portant-nos cap al demà/ d´un nou món molt més cristià./ I per la nostra oració/ ajudeu-nos, Vós, Senyora/ a una ferma conversió ".
Que la celebració de les festes de la fundació de Castelló ens ajude a obrir nous camins d´entesa, de diàleg i de pau, per construir, tal com diu l´oració a Santa Maria Magdalena, "lligams de fraternitat i de germanor, per fer una ciutat més humana i més fidel al missatge d´amor"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT