dilluns, 9 de març del 2015

9 de març: sant Domènec Savio (LEVANTE-EMV, 09/03/2015)

El 9 de març celebrem la festa de Sant Domènec Savio, un jove que va no arribar a viure ni 15 anys, però que en aquest poc temps de vida arribà a la santedat.
Domènec va nàixer el 2 d´abril de 1842 a Sant Joan de Riva, a prop de Torí, en una família que li va transmetre els valors del cristianisme. Ja des de menut, Domènec va sobreeixir per la seua maduresa humana i cristiana. Va ser escolà i amb el seu caràcter, sempre alegre, es va prendre la vida com un camí per conèixer Jesucrist més i més. Per això, quan va ser admès per prendre la primera comunió, quan tenia només 7 anys, va traçar el seu programa de vida en una llibreta, on va escriure: "Em confessaré amb freqüència i combregaré sempre que m´ho recomane el meu confessor". I és que en aquell temps, era el confessor qui deia amb quina freqüència s´havia de combregar. Domènec escrivia també: "Vull santificar els diumenges i les festes de guardar. Els meus amics seran Jesús i Maria. Abans morir que caure en el pecat".
Quan tenia 12 anys va conèixer D. Bosco, a qui li demanà poder ser admès a l´Oratori de Torí, ja que desitjava estudiar per tal d´arribar a ser capellà. D. Bosco, admirat, li va dir: "Em sembla que hi ha bona roba". I Domènec li contestà: "Jo seré la roba i vostè el sastre". Així D. Bosco va admetre Domènec a l´Oratori, per ajudar-lo a ser sant.
De caràcter pacífic i alegre, seré i confiat, Domènec s´esforçava per acomplir els seus deures com a estudiant, alhora que ajudava els seus companys ensenyant-los el catecisme, atenent els malalts i posant pau quan alguns renyien.
Als nous companys que s´incorporaven a l´Oratori, Domènec els exhortava a viure la fe amb sinceritat: "Heu de saber que la santedat és viure amb alegria. Només tractem d´evitar el pecat, que és el gran enemic que ens furta la gràcia de Déu i la pau del cor".
Fidel al seu programa de vida, i participant assíduament en la vida sagramental, Domènec era un gran devot de la Mare de Déu. Per això quan el 8 de desembre de 1854 el papa Pius IX proclamà el dogma de la Immaculada Concepció, Domènec es va consagrar a Maria, avançant així, encara més, en el seu camí de santedat. El 1856, amb altres jóvens de l´Oratori, Domènec va fundar la "Companyia de Maria", per una acció apostòlica del grup.
Era tanta la seua santedat de Domènec, que la mare de D. Bosco (que havia anat a viure amb ell per ajudar-lo en la seua tasca pastoral) un dia li va dir al seu fill: "Tens molts jóvens bons, però cap ni un supera el bon cor i la bellesa de l´ànima de Domènec Savio. El veig sempre pregant i s´està a l´església com un àngel al paradís".
Domènec Savio va morir el 9 de març de 1857, quan estava a punt de complir 15 anys. Va ser el mateix D. Bosco qui va escriure la biografia d´aquest jove exemplar. Les seues restes es troben a la basílica de Maria Auxiliadora de Torí. El papa Pis IX el va definir com un "Gegant de l´esperit". Domènec Savi és el patró dels infants cantors.
Va ser el papa Pius XII qui, el 5 de març de 1950 va beatificar Domènec i ell mateix el va canonitzar el 12 de juny de 1954.
Actualment els salesians, que són uns 16400, estan en 128 països, escampats pels cinc continents. Al nostre País es troben a València, a la parròquia de Sant Antoni Abat i al col·legi, i també a Borriana, a la parròquia de Maria Auxiliadora i a Alacant.
La missió dels salesians és l´educació i l´evangelització dels jóvens, per mitjà de col·legir, escoles de formació professional, parròquies, centres d´acollida per a marginats, universitats, residències o missions.
Que l´exemple de Sant Domènec Savio encoratge els nostre jóvens a viure la fe, amb sinceritat i valentia, com la va viure aquest jove del segle XIX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT