divendres, 27 de març del 2015

Homilia pronunciada el dia 18/03/2015 a la Basílica de la Mare de Déu de Montserrat

Jo 5, 17-30

Ja en la recta final de la Quaresma, en el nostre camí cap a la Pasqua, germanes i germans, l’evangelista Joan ens presenta avui el tema de la fe i de la vida eterna: “Els qui escolten el que jo dic i creuen en aquell que m’ha enviat tenen la vida eterna” (Jo 5:24) Aquesta frase evangèlica ens porta, d’alguna manera, el ressò de l’epíleg del capítol 20 del quart Evangeli, quan l’evangelista ens “dóna testimoniatge d’aquestes coses”, escrites per enfortir la fe dels deixebles: “Hi ha, encara, moltes altres coses que féu Jesús, que si s’escrivien una per una, ni el mateix món no podria contenir els llibres que s’escriurien” (Jo 20:25)
I és que en l’obra de l’evangelista Joan, el tema de la fe, és ben present al llarg de tot el seu Evangeli. Així, en el capítol 4, Jesús es revela a la Samaritana com l’aigua viva, tot fent néixer en ella el desig de Déu i la fe dels seus veïns: “Molts dels samaritans d’aquell poble van creure en ell per la paraula de la dona”. I en el capítol 9, el cec de naixement reconeix Jesús com a Messies: “¿Tu creus en el Fill de l’home?...Hi crec, Senyor”.
Amb tot, i més que fixar-nos en les definicions o els discursos, ens pot anar bé de veure aquells models de fe (com diu la Carta als Hebreus) que ens acompanyen en el camí de la vida. D’aquí aprendrem que el veritable creient no es recolza en els seus èxits, ja que se sap feble, sinó que es refia totalment de Déu, “que consola el seu poble i es compadeix dels afligits” (Is 49:13).
Com ha dit el papa Francesc, la fe, “que il·lumina l’existència de l’home, ajudant-lo a distingir entre el bé i el mal”, és sempre una resposta confiada en el Senyor. Una actitud d’adhesió a Jesús, que “com a Ressuscitat, és testimoni de confiança, digne de fe, a través del qual Déu actua en la història”.
Com a deixebles del Senyor, i tal i com ens ha recordat el papa, a l’Església hem de “facilitar la fe en lloc de controlar-la”. Perquè la fe és sempre un acte de llibertat. Una actitud de confiança, mai de pressió o d’obligació.
Germanes i germans, l’Eucaristia que ara celebrem és el cimal de la fe, tal com dirà després de la consagració del pa i del vi, el prevere que presideix la nostra celebració: “Proclameu el misteri de la fe”.
Apropem-nos a l’àpat de la fraternitat amb senzillesa i confiança. Apropem-nos a l’àpat de l’altar amb aquella actitud que mossèn Jacint Verdaguer descrivia en un dels seus poemes més bonics: “Sortiré a cercar-vos com cerva ferida, que cerca la font, la font d’aigua viva”.     




                                                    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT