dimecres, 25 de març del 2015

25 de matç: L'Anunciació del Senyor (LEVANTE-EMV, 25/03/2015)

 El 25 de març, nou mesos abans del Nadal, l´Església celebra la solemnitat de l´Anunciació del Senyor, una festa anomenada també, l´Encarnació, dia que els cristians commemorem la concepció de Jesús, és a dir el fet que prenguera carn en les entranyes de Maria, la Mare de Déu.

Com diu l´oració col·lecta d´aquesta festa, hui celebrem el dia en el qual Jesús, la Paraula de Déu, es va fer realment home "en el si de la Verge Maria". Per això les lectures de la missa d´aquesta festa fan referència al misteri del Déu que, per Maria, va adquirir la naturalesa humana, per tal que nosaltres esdevinguem fills de Déu. És així com Jesús, fent-se fill de l´home, ens ha fet fills de Déu. És el que cantem en una de les antífones més boniques de Nadal, en la qual lloem aquest admirable intercanvi: "Oh admirable intercanvi. El Creador del gènere humà, prenent un cos i una ànima, es va dignar nàixer d´una Verge, i fet home sense aportació d´home, en ha donat participació de la seua deïtat".
Ja Sant Joan Crisòstom escrivia: "Perquè jo puga contindre la seua divinitat, la Paraula de Déu entrà en el meu cos. Pren la meua carn i em dóna així el seu Esperit. Pren la meua carn per santifica-me; em dóna el seu Esperit per salvar-me".
I Sant Gregori de Nissa deia: "Havent-se la Paraula barrejada amb l´home, va prendre tota la nostra naturalesa, per tal que, mitjançant aquesta barreja amb la divinitat, tota la humanitat fóra divinitzada amb ell, i tota la massa de la nostra naturalesa fóra santificada amb les primícies".
És la lectura del profeta Isaïes (7:10-14) que ens parla d´aquella verge que "tindrà un fill i li posarà Emmanuel, que vol dir Déu-és-amb-nosaltres". Déu que entra al nostre món per assumir la naturalesa humana, i així salvar-nos del pecat. I és la segona lectura, de la Cara als Hebreus (He 10:4-10) que el text sagrat ens acosta al Déu fet home, que ens ha santificat amb l´ofrena del seu cos.
Però és sobretot l´Evangeli de Sant Lluc (Lc 1:26-38) que d´una manera poètica ens parla del designi de Déu de donar-nos el seu propi Fill, que es va fer home en el si de Santa Maria. És així com l´àngel Gabriel anuncià a Maria el naixement de Jesús: "Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús".
Entre els fets relacionats amb la festa de l´Anunciació del Senyor, n´hi ha dos que m´agradaria ressaltar. Un d´ells té lloc a l´Alta Palància i l´altre, a l´Horta
El primer és el de la romeria a la de la font del Berro, a Altura, a l´Alt Palància, per commemorar que el 25 de març de 1915, hui fa 100 anys, aquesta vila aconseguia l´aigua suficient que abastia la població. Per això cada 25 de març, els ciutadans d´Altura van en romeria a la font del Berro, per donar gràcies a Déu per aquesta gràcia.
L´altre fet va tindre lloc hui fa 108 anys, quan el 25 de març de 1907 van desaparèixer a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels de Silla, les formes consagrades que anaven a ser utilitzades per donar la comunió. Dos dies després, un llaurador les va descobrir baix d´una pedra, en un hort. Després del descobriment de les sagrades formes, aquestes van ser traslladades en processó a la parròquia de Silla.
Tant un fet com l´altre ens parlen de Jesús, el fill de Déu que és per als cristians aigua viva, que ve a saciar la nostra set, i també pa de vida, que ens és l´aliment que nodreix la nostra fam i la nostra fe. La font del Berro d´Altura i les formes consagrades, trobades després que havien estat furtades, ens remeten a aquesta festa de l´Anunciació del Senyor, la Paraula de Déu que es va fer carn per salvar-nos, tal i com diu el preciós poema de Carles Salvador: "Vós sou Aquell Déu de bondat,/ fill de Maria./ Urna i Vaixell,/ Calze sagrat,/ llum clara i pia".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT