dissabte, 8 de novembre del 2014

L´Església i el procés sobiranista a Catalunya (LEVANTE-EMV, 08/11/2014)

Hui (Demà) el Poble de Catalunya està cridat a expressar lliurement el seu futur a les urnes, en un debat plenament democràtic, cívic, pacífic i obert a tothom.
L´Església Catalana i l´Espanyola, han opinat sobre aquest procés i de tots és coneguda la postura del cardenal valencià Antonio Cañizares, que va declarar la unitat d´Espanya "como bien moral". L´arquebisbe de Toledo, Braulio Rodíguez deia el passat 24 de març: "Hemos de vivir con intensidad el tiempo que nos toca y hacer todo lo posible para que no vayamos a rupturas, sinó a convergencias que es lo que en estos momentos necesita nuestro país". I afegia: "Hemos de vivir el espíritu de la Transición, sumar y no restar porque cuando nos ponemos a restar, las cosas no funcionan bien. Es mucho más importante ver lo que nos une, aunque tengamos diferencias, porque las diferencias no tienen que hacernos enemigos". L´arquebisbe Braulio Rodríguez deia també: "Hay que desechar el demonio de la ruptura y de no tener a la Consttución como ley principal que rige nuestra convivencia".
Tant l´Abat de Montserrat com molts bisbes catalans, han destacat la legitimitat del dret a decidir el futur de Catalunya. L´arquebisbe d´Urgell, Joan Enric Vives ha dit: "El procés sobiranista és una qüestió política, no moral i cal respectar totes les opcions". I el bisbe de Girona, Francesc Pardo: "És del tot necessari conèixer l´opinió real de tots o de la majoria de ciutadans de Catalunya, que tenim el deure i el dret de manifestar la pròpia opinió i decisió en qüestions importants i decisives". I el bisbe de Solsona, ha posat el dret a decidir i l´autodeterminació de Catalunya, per damunt de la Constitució espanyola.
Cal recordar que el cardenal Jorge Mario Bergoglio, l´actual papa Francesc, destacava en el seu temps d´arquebisbe de Buenos Aires, la importància de l´Església argentina, fa dos segles, en la independència d´aquell país.
També el Dr. Joan Costa, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya deia el passat 6 de maig: "Ningú no té dret a negar una consulta". I afirmava que és "injusta l´actitud de l´Estat que rebutja una consulta perquè els ciutadans puguin escollir el seu futur". 
La Carta de les Nacions Unides parla de "Desenvolupar entre les nacions unes relacions amistoses basades en el respecte al principi d´igualtat dels drets dels pobles i del seu dret a l´autodeterminació" (26 de juny de 1945).

El Conveni internacional sobre Drets econòmics, socials i culturals diu: "Tots els pobles tenen la lliure determinació" (1967)
El Tribunal Internacional de Justícia declara que "No existeix en Dret Internacional, cap norma que pugui prohibir les declaracions unilaterals d´independència". A més diu que "quan hi ha la contradicció entre la legalitat constitucional d´un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta última". (22 de juliol de 2010)
Si des de la Doctrina Social de l´Església i el Dret Internacional ningú no pot negar una consulta, ¿per què la por a les urnes?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT