dijous, 13 de novembre del 2014

13 de novembre: Sant Dídac d´Alcalà (LEVANTE-EMV, 13/11/2014)

Sant Dídac, que el dia 13 de novembre celebrem, va ser un frare franciscà llec, conegut com d´Alcalà, pel fet que va morir en aquesta ciutat, tot i que va nàixer a San Nicolás del Puerto, un poble de la província de Sevilla. Normalment els sants són identificats pel lloc del seu naixement, com Assís i Sant Francesc, Àvila i Santa Teresa, Xavier i Sant Francesc, Lima i Santa Rosa, Mogrovejo i Sant Toribi, Siena i Santa Caterina, Damasc i Sant Joan Damascè, o Sevilla i Sant Isidor. També són coneguts pel lloc d´on van ser bisbes, com el cas de Sant Gregori de Nissa, que va nàixer a Cesarea de Capadòcia però va ser bisbe de Nissa, Roma i Sant Climent pel fet de ser bisbe d´aquesta ciutat, Jerusalem i Sant Ciril, o Canterbury i Sant Agustí. Finalment altres sants són coneguts pel monestir al qual van pertànyer, com Sant Teodor Estudita, del monestir d´Stududium, Isaac del monestir d´Stel·la, Sant Odiló de Cluny o Sant Benet d´Aniana.
En el cas de Sant Dídac d´ Alcalà, són diversos, sobretot entre els seus paisans, els qui reivindiquen que aquest sant porte el nom del poble on va nàixer, i així siga conegut com Sant Dídac de San Nicolàs, i no amb l´afegit del poble on va morir.
Sabem molt poques coses dels seus primers anys de la seua vida. L´advocat Francisco Peña, promotor a Roma de la causa de canonització de Sant Dídac, així ho admetia. I també Cristóbal Moreno, traductor al segle XVI, del llatí al castellà, del text de Peña, també ho reconeixia. 
Un capellà va ser el qui acompanyà espiritualment el jove Dídac, en el seu desig de consagrar-se a Déu. De San Nicolás del Puerto, Dídac se n´anà a Còrdova on vestí l´hàbit de Sant Francesc, i des d´aquesta ciutat andalusa Dídac va començar un itinerari missioner passant per Sevilla, Canàries, Roma, Castella, França i Itàlia. A l´illa de Fuerteventura va ser designat Guardià del convent franciscà, cap el 1449. Amb el seu apostolat, ple de miracles, va ser conegut per la seua caritat extrema.

A Canàries, Sant Dídac va defendre els nadius de les illes, davant la rapacitat dels conqueridors espanyols, cosa que li va portar molts problemes. Sobre el 1450, Dídac es desplaçà a Roma per guanyar el gran jubileu convocat pel papa Nicolau V i alhora, assistir a la canonització del franciscà Sant Bernardí de Siena. Durant la seua estada a la ciutat eterna, i degut a una epidèmia de pesta, Dídac va cuidar admirablement, tant els frares contagiats de pesta, com també els pobres i els malalts de la ciutat.
De retorn a Espanya, Dídac, després d´un temps al convent de Sevilla i al castellà de Salceda, arribà a Alcalà d´Henares, al convent de Santa Maria de Jesús, on va viure els seus últims anys de la seua vida amb una actitud d´obediència i de senzillesa en tots els serveis que li eren encomanats, i amb una sol·licitud plena de caritat heroica. El convent de Santa Maria de Jesús va ser fundat per l´arquebisbe de Toledo, Alfons Carrillo, que volia frares que destacaren per la seua santedat i per la seua saviesa. Dídac va ser el llaurador de l´hort del convent i després el porter, on sobreeixí per la seua paciència i afabilitat i també per una prudència i caritat admirables amb tots aquells que entraven en contacte amb ell. Sant Dídac era un frare amb un gran esperit de pregària i de saviesa. Va ser en la ciutat complutense on Dídac va morir el 13 de novembre de 1463 i on va ser venerat per reis i per prínceps, per rics i per pobres, i per la gent senzilla que visitaven el seu sepulcre, degut a la fama de santedat que tenia.
Aquest sant, pobre i humil, va ser escollit per Déu per tal que en la seua senzillesa, es revelara d´una manera més clara la glòria de Déu, a través dels miracles i prodigis que feia aquest frare franciscà.
Sant Dídac d´Alcalà o de San Nicolás del Puerto, que va ser canonitzat el 2 de juliol de 1588 pel papa franciscà Sixt V, és el patró de Tuejar i també se celebra a Rafelcofer. També és patró de Cuesta del Rato, una aldea de Castielfabib, al Racó d´Ademús. I encara trobem una ermita en runes a Xàtiva dedicada a aquest franciscà.
Santa Teresa de Jesús el recordava com a exemple de servei, ja que Sant Dídac va ser un frare llec caracteritzat per la seua sol·licitud extrema, la seua obediència i la seua caritat heròica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT