diumenge, 2 de novembre del 2014

Terra, sostre i treball (LEVANTE-EMV, 01/11/2014)

De l’afany ne d’enriquir-se a costa dels altres, ni parlar-ne”.D’aquesta manera s’expressava Sant Pau en la carta que va escriure als cristians  d’Efes (4:3). I l’Apòstol encara afegia: “Cap amic de fer diners, que és una manera d’idolatria, no tindrà part en l’herència de Crist i de Déu” (4:5). I és que, a l’arrel del cristianisme hi ha la fraternitat i la solidaritat, no la lluita ni l’ambició per aconseguir riqueses d’una manera fraudulenta, amb enganys, amb mentides i amb trampes.

Ja la primitiva comunitat de Jerusalem es caracteritzava per tindre-ho tot en comú. Així, “venien les propietats i els béns, i ho repartien entre tots, segons la necessitat de cadascun” (Ac 2:45). És d’aquesta manera com els deixebles de Jesús eren fidels a les recomanacions del Mestre: “Guardeu-vos de tota ambició de posseir riqueses” (Lc 12:15).

I malgrat això, des de sempre, però ara amb més intensitat, hi ha hagut per part d’alguns un desig incontrolat de posseir més i més. Els casos Gürtel, Púnica, Cooperació, Emarsa, Brugal, Pujol, Palau de la Música, Bankia...demostren l’ambició per acaparar riqueses, per amagar diners, per tindre més i més, sense importar-los la manera d’aconseguir els seus objectius.
Davant aquest clima d’immoralitat i de pecat contra els qui passen necessitats, el passat dia 28, en l’Encontre Mundial de Moviments Populars, el papa Francesc deia: “Cap família sense vivenda! Cap llaurador sense terra! Cap treballador sense els seus drets!”.

Malgrat que els sectors més conservadors, tant de l’Església com de la política i del les finances, ja han acusat el papa de comunista per la seua defensa valenta dels pobres, Francesc deia, sense importar-li aquests retrets: “Solidaritat és pensar en termes de comunitat, de prioritat de vida de tots, per damunt de l’apropiació dels béns per part d’alguns. És lluitar contra les causes estructurals de la pobresa, és enfrontar els destructors efectes de l’imperi dels diners”. El papa, en aquest Encontre al qual va assistir el president Evo Morales, va denunciar també la desforestació, l’acaparament de terres, l’especulació financera, els qui moren de fam, “perquè les finances condicionen el preu dels aliments” i també els negocis immobiliaris i la vulnerabilitat de les famílies que no tenen una llar.   

Amb valentia profètica, el papa es dirigia als participants de l’Encontre així: “Vostès tenen els peus en el fang i les mans en la carn. Tenen olor a barri, a poble, a lluita. Vostès no treballen amb idees, treballen amb realitats. Potser el seu crit incomoda, perquè segurament es té por al canvi”. Però el papa insistia: “Terra, sostre i treball són drets sagrats”.  

En el seu discurs el papa Francesc defensava “la reforma agrària”, pel fet que “a més d’una necessitat política, és una obligació moral”.


La corrupció que estem vivint és deguda, com ha dit el papa, al fet que hem posat al centre “d’un sistema econòmic, el diner i no l’home”. I cal tornar a posar al centre els hòmens i les seues necessitats!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT