dijous, 20 de novembre del 2014

20 de novembre: La beata Àngels Lloret i les seues companyes màrtirs (20/11/2014)

El dia 20 de novembre, l´Església celebra la festa del martiri de la beata Àngels Lloret i les seues companyes, unes màrtirs que pertanyien a l´Institut de les Germanes de la Doctrina Cristiana, i que amb la seua mort l´any 1936, van donar testimoni de la fe i de generositat en Jesucrist.
Les Germanes de la Doctrina Cristiana van ser fundades per la Mare Micaela Grau, nascuda a Sant Martí de Provençals el 25 de maig de 1832. Aquesta congregació religiosa té per carisma l´ensenyament de la doctrina cristiana i l´evangelització de la societat. La primera comunitat es va fundar a Molins de Rei el 26 de novembre de 1880. La mort martirial de la Mare Àngels Lloret i de les altres 16 germanes, moltes d´elles valencianes, va ser un testimoni de fe i de confiança en Déu.
Consagrades a l´ensenyament, malgrat les circumstàncies adverses del juliol del 1936, aquestes 17 dones van ser fidels a Jesucrist fins a la mort. Quan el 19 de juliol hagueren d´abandonar la Casa General, algunes de les germanes que no havien pogut anar-se´n amb algun familiar, es van refugiar formant una única comunitat al número 7 del carrer Mestre Chapí de València, d´on van ser tretes per matar-les.
La Mare Àngels Lloret Martí havia nascut a la Vila Joiosa, i sempre exhortava les germanes a ser dolces en la paraula, amables i de bones formes. Totes elles eren ben conscients dels perills que corrien, però la seua confiança en Déu i la seua pregària les mantenia en vetla, com les verges de l´Evangeli que esperen l´espòs. El 20 de juliol de 1936, un microbús se les va emportar de la casa del carrer Mestre Chapí de València on s´havien refugiat. Van eixir de casa pregant i perdonant. Com ha dit la germana Amparo Ros Llopis, Superiora General de la Doctrina Cristiana, "la llavor de la fe, de l´esperança i de l´amor que havien estat sembrades en elles al baptisme, ara donava un fruit esplendorós en aquestes 17 màrtirs".
Aquestes 17 màrtirs són: Àngels Lloret, de caràcter recte i d´un cor gran, havia nascut el 16 de gener de 1875 a la Vila Joiosa. En el moment de la seua detenció era la superiora general de les Germanes de la Doctrina Cristiana. Va intentar salvar totes les religioses que va poder. Mª del Sofratge Orts Baldó havia nascut a Altea el 9 de febrer de 1888, i era una de les més jóvens del grup. Va ser superiora del col·legi de la Sagrada Família de València. Ella deia: "Les joies dels enamorats de la terra són l´or; les dels enamorats del cel són de sang". Mª Montserrat Llimona Planas era de Molins de Rei. Va nàixer el 2 de novembre de 1861 i havia estat la secretària de la fundadora. Teresa Duart Roig era de Benifaió i havia nascut el 20 de maig de 1876. Havia estat mestra de novícies. Isabel Ferrer Sabrià era de Vilanova i la Geltrú. Mª Assumpció Mangoché Homs havia nascut a Ulldecona, dona senzilla i de caràcter callat. Mª de la Concepció Martí Lacal era de Carlet i havia nascut el 9 de novembre de 1861. Havia estat mestra a Sollana, on era molt estimada. Mª Gràcia de Sant Antoni havia nascut en un hospital de València l´1 de juny de 1869 i estigué de mestra a Torís. Mª del Sagrat Cor Gómez Vives, de València, nascuda el 6 de febrer de 1881. Mª del Socors Jiménez Baldoví de Sant Martí de Provençals, formava part de la comunitat de Mislata. Mª dels Dolors Suris Brusola, de Barcelona, nascuda el 17 de gener de 1899 i mestra a Ondara. Ignàsia Pascual Pallardó, mestra a Sollana. Mª del Roser Calpe Ibáñez de Sueca, nascuda el 25 de novembre de 1855.
Mª de la Pau López Garcia, de Torís, nascuda el 12 d´agost de 1885. Marcel·la Navarro, nascuda a La Roda, era novícia. Mª del Calvari Romero Clariana, de Carlet, que va nàixer l´11 d´abril de 1871. Havia format part de les comunitats de Sant Vicenç dels Horts, Tavernes de la Valldigna, Guadassuar i Carlet. Empar Rosar Balasch, de Mislata, nascuda el 15 d´octubre de 1873, havia estat superiora de les comunitats de Tavernes de la Valldigna i de Carlet.

Aquestes 17 màrtirs de Crist, que van donar la seua vida pel Regne, van ser beatificades pel papa Joan Pau II l´1 d´octubre de 1995. En l´actualitat les Germanes de la Doctrina Cristiana, on jo vaig anar a escola de menut, a l´Alcúdia, tenen comunitats a Mislata, València, Benidorm, Xirivella, la Pobla de Vallbona, Tavernes de la Valldigna i Carlet. El record d´aquestes màrtirs en el dia de la seua festa, ens encoratja per una part, a ser fidels a la fe rebuda al baptisme i per l´altra, a agrair a Déu el testimoniatge d´aquestes dones.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT