dimarts, 11 de novembre del 2014

11 de novembre: Sant Martí (LEVANTE-EMV, 11/11/2014)

"Ja que amb vostra caritat/ ens mostràreu el camí./ Sigueu el nostre advocat/ ara i sempre, Sant Martí". És amb aquest esperit i devoció, que els cristians de Quatretonda veneren aquest sant bisbe a la seua ermita. De gran senzillesa, de planta rectangular i amb una espadanya, l´ermita d´aquest sant monjo ha estat molts anys abandonada, tot i que afortunadament, serà restaurada, per tal d´enriquir el patrimoni cultural de la Vall d´Albaida. Hui els ciutadans de Quatretonda aniran en romeria a aquesta ermita, on després de la missa es beneiran les coques de Sant Martí. També Villanueva de Viver, a l´Alt Millars, d´on és patró, ha dedicat una ermita a aquest sant monjo i bisbe, tot i que la seua festa es fa a l´estiu.
Martí va nàixer a Pannònia, a l´actual Hongria, sobre el 315. Son pare, que era militar, va ser destinat a Itàlia, on fou educat Martí i on va descobrir el cristianisme. Soldat com el pare, Martí quan només era catecumen (s´estava preparant per a ser batejat) va viure l´episodi més remarcable i més conegut d´aquest sant i que canta els seus Gojos: "En un temps fóreu soldat/ i amb l´espasa vau ferir,/ però un pobre vau trobar/ amb el cos enfredolit,/ i amb gest de gran bondat/ vostra capa vau partir". Va ser en un hivern molt dur i molt fred, quan a la porta d´Amiens va vore un pobre despullat. Martí, que només portava les armes i anava abrigat amb la capa de soldat, empunyant l´arma que duia a la cintura partí la capa en dos trossos, en donà la meitat al pobre i es cobrí com va poder amb la resta. La nit següent, en somni, veié Crist vestit amb la meitat de la capa que havia donat al pobre.
Martí va ser batejat la Pasqua del 354 i dos anys després deixà l´exèrcit. Va fundar el monestir de Ligugé, on va viure deu anys com a monjo. Però el 371 va ser elegit bisbe de Tours. No volent deixar la vida monàstica (malgrat el seu servei episcopal) construí una cel·la de fusta en l´exterior de la catedral. Com que tenia molts deixebles, fundà el monestir de Marmoutier, que era en realitat un grup d´ermites, amb un estil de vida pobra i on es compartien tots els bens. Martí considerava als monjos com a successors del màrtirs i això ho havien de demostrar amb una vida caracteritzada per la paciència i la humilitat, com a camí per seguir a Jesús. Martí, que com tots els monjos entenia el cristianisme com un combat, destacava molt el tema de la lluita contra el Maligne. La seua espiritualitat, exigent i activa, era bàsicament pastoral. Va ser un Pare carismàtic i com a bisbe de la seua Església, es preocupà per restablir la pau, en mig dels conflictes i desavinences del seu clergat.
Actualment, els monjos, com Sant Martí, vivim la nostra vocació del seguiment del Crist, com un camí basat en la humilitat, el treball, la pregària i la fraternitat d´una vida comuna. De fet, cada monestir intenta reproduir l´ambient que caracteritzava les primitives comunitats cristianes, ara en ple segle XXI. Per això volem que la vida monàstica mostre a la nostra societat els valors de la comunió fraterna, de l´esperança i de l´alegria. Atents i sol·lícits a les necessitats dels més pobres, tal com va fer Sant Martí amb la seua capa, els monjos compartim les alegries i les tristeses, les angoixes i les esperances del nostre món.

Cada 11 de novembre l´Església celebra amb devoció la festa d´aquest sant bisbe. Que per als ciutadans de Quatretonda i per als de Villanueva de Viver, d´on és patró, i també per a tots els qui porten el nom d´aquest sant monjo (Martí o Martina) es faça realitat allò que canten els seus Gojos: "Beneïu els nostres camps,/ i les pregàries oïu/ dels pobres i dels malalts,/ sigueu far de pelegrí,/ deslliureu-nos de tot mal/ i doneu llum a nostra nit".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT