diumenge, 23 de novembre del 2014

Jesús Mestre i Godes (VILAWEB/ONTINYENT, 23/11/2014)

Dimecres vinent, dia 26, a les 6.30 de la vesprada i al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, l’amic Jesús Mestre i Godes rebrà la Medalla d’Honor de Barcelona.
Nascut el 1925 i perit tèxtil, Jesús Mestre va treballar de Contramestre a la fàbrica Vilà Rubira de seda artificial, al Putxet. Per les vesprades treballà també a Can Riba, una fàbrica de midó. D’aquesta manera es convertí en agent de vendes, fins que als anys 50 deixà la primera empresa per a dedicar-se a Can Riba, fins que es va jubilar el 1990 com adjunt de Gerència.
Aficionat a escriure, va començar fent llibres de viatges, juntament amb la seua muller, la Xita. I així publicà 'Viatge a Itàlia amb el Tirol de Torna' (1987), 'Viatge als Llacs' (1989) o 'Jerusalem' (1998). També escriví 'El Comunisme, un cercle clos'.
En un viatge al Llenguadoc, es va interessar pel catarisme i escrigué el llibre 'Els Càtars' (1994), que el seu bon amic l’editor Josep M. Castellet va retindre dos anys damunt la taula. Un dia Castellet li digué a Jesús (sense gaire) entusiasme, que publicaria l’obra sobre els càtars que Mestre li havia enviat. Malgrat el nul entusiasme de Castellet, d’aquest llibre se’n feren setze edicions, i constituí un bet seller. Castellet li va demanar altres llibre i així Jesús Mestre escriví 'Viatge al País dels Càtars' (1995), 'Els Templers' (1996), 'Els primers Cristians' (1997), 'La Vida i la Mort dels Bons Homes' (1997) i també 'La breu Història de Catalunya' (1998), 'El Compromís de Casp' (1999) i 'Un nen de Sarrià' (2000). Altres obres de Jesús Mestre i Godes són 'La fi de la Cristiandat' (2002) i la novel·la històrica 'El poder i la dignitat'.
Als seus vuitanta-nou anys, Jesús Mestre es manté actiu, col·laborant encara en diverses publicacions i xerrades sobre l’ex-vila de Sarrià, on Mestre va nàixer. Amb cinc fills i deu néts, i quan han celebrat recentment seixanta anys de casats, Jesús i Xita formen una família entranyable. En l’actualitat, Jesús Mestre col·labora amb diverses revistes de Sarrià.
D’ascendència valenciana, per part dels Godes, la pista d’aquest cognom, com m’ha dit el mateix Jesús, es troba a Herbers, a la comarca dels Ports, que és 'la font més antiga que coneixem, on van veure néixer els Godes'.
Amb Josep M. Borrull, Jesús Mestre va començar l’aventura del 'Català Sempre', una revista mensual per internet on Mestre té reservades les pàgines dedicades a la Història de Catalunya. Aquesta revista s’envia ja a 20.000 persones.
Fins el 2005 i amb Joan-Albert Adell, Jesús Mestre va fer un estudi del Romànic Català, en l’obra 'Viatge al romànic català'.
Com m’ha expressat el mateix Jesús Mestre, fruit d’una intensa i sincera amistat, 'Em sento un català, que als meus vuitanta-nou anys potser veuré la independència de Catalunya, l’esdeveniment social més important de la meva vida de ciutadà. Sempre deia als meus fills, que en un moment o altre veuríem la independència de Catalunya, però ara estic emocionat de pensar que potser ho veuré també jo. A la meva edat sóc un militant silenciós i distant de la lluita diària, però m’hi sento absolutament involucrat'.
A la seua biblioteca hi ha una invitació singular per portar al coll: 'Assemblea Nacional de Catalunya. Assemblea Constituent. Convidat'.
El Jesús i la Xita, cristians compromesos i plenament conciliars, van ser un dels matrimonis que varen introduir a Catalunya 'Les Equipes de Nôtre Dame', per ajudar-se en la vida de casats.
La Medalla d’Honor de Barcelona va ser creada per l’alcalde Joan Clos el 1997 i s’atorga des del 1998. Va ser instituïda amb motiu del centenari de les agregacions dels municipis de l’entorn de Barcelona. Entre els premiats hi ha el periodista Josep M. Huertas, les escriptores Teresa Pàmies i M. Mercè Marçal, la Colla de Castellers de la Vila de Gràcia, el bisbe Joan Enric Vives, l’Associació Amical Mauthausen, Amnistia Internacional, Som Escola, el polític Gregorio López Raimundo, Sor Genoveva Masip o Maria Martinell entre més.
Per a mi és un goig poder donar a conèixer aquest guardó que rebrà el 26 d’aquest mes Jesús Mestre i Godes. Un guardó ben merescut per la trajectòria de tota una vida de l’amic Jesús Mestre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT