dissabte, 21 de novembre del 2015

Divendres, 20.11.2015 Reflexions al voltant dels atemptats a París (La Veu del PV)

Dissabte passat a Barcelona vaig assistir a una jornada organitzada pel Grup Sant Jordi de defensa i promoció dels drets humans, sobre “La religió com espai de sensatesa i de pau”, un tema que no podia ser més actual, després dels atemptats terroristes de divendres 13 a París.

Va ser el ponent Justo Lacunza, missioner navarrès i exrector del Pontifici Institut d’Estudis Islàmics, qui en una extraordinària conferència va presentar la situació actual de l’Islam. El professor Lacunza ens va animar a no tindre por “a continuar caminant”, malgrat l’horror dels atemptats de la nit anterior. Lacunza va defendre l’Islam com a religió de pau, alhora que va fer una crida perquè es deixe de manipular la religió.

A propòsit de la violència terrorista a París, el jesuïta valencià José Ignacio González Faus, ha escrit l’article Meditación sobre el 13 N, on presenta una sèrie de reflexions que cal tindre en compte, i que trobareu en l’enllaç d’aquesta mateixa pàgina.

El primer punt que destaca González Faus és el salvatgisme d’aquests atemptats. Per això el jesuïta valencià es pregunta com podem arribar a aquesta inhumanitat. Si tenim en compte les paraules del profeta Isaïes, “la pau és fruit de la justícia”, què passa al nostre món?

Una altra reflexió que fa González Faus és que no hi ha morts de primera classe i de segona. I encara, presenta els “valors” que exalça la nostra societat: els diners, els beneficis, la reforma laboral, les jubilacions de tres milions per als banquers....    

Aquest article també fa referència al mercat d’esclaus i al repartiment d’Àfrica que van fer els europeus, o la forma com van nàixer els països de l’Orient Mitjà.

El problema de les fronteres, tan actuals, és tractat igualment per Gonzàlez Faus, que afirma que abans de tancar fronteres, “hauríem de posar fronteres a la nostra avarícia”. Per això ens recorda les paraules del jesuïta Ignacio Ellacuría, assassinat pels paramilitars del Salvador, quan defenia “una civilització de la sobrietat compartida (o de la pobresa), com a única eixida per al nostre món”.

González Faus recorda les paraules de Mounier sobre el “pecat estructural” del nostre món desenrotllat, del qual només uns se n’aprofiten, mentre que altres el pateixen.

L’article de González Faus, que acaba fent una crida a no reaccionar amb odi, per tal de no entrar en una espiral de violència, ens anima a viure amb esperança, ja que la humanitat ha eixit victoriosa d’altres catàstrofes.

Tant les reflexions del professor Lacunza com les de González Faus, ens poden ajudar per enfocar i intentar trobar solucions al problema del terrorisme.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT