dissabte, 7 de novembre del 2015

7 de novembre: 800 anys predicant l'Evangeli (LEVANTE-EMV)

 Hui 7 de novembre comença el Jubileu de l´Orde dels Predicadors, per celebrar els 800 anys que els frares dominics han estat predicant l´Evangeli. Com ha dit el P. Javier Carballo, Provincial de l´Orde a Espanya, "Hem de continuar contagiant la il·lusió per la veritat que no s´imposa, sinó que es viu".
L´Orde dels Predicadors, que va ser fundat el 1216 per Sant Domènec de Guzman, al llarg de huit segles ha portat el missatge de l´Evangeli "amb alegria i renovació", com ha dit el P. Carballo. Aquest Any Jubilar que comença hui, durarà fins el 21 de gener de 2017, i en aquest mesos, els frares dominics (com els de la casa natalícia de Sant Vicent Ferrer), les monges contemplatives (presents a Paterna i a Borriana) i les fraternitats laïcals dominicanes, donaran gràcies a Déu pel carisma de Sant Domènec de Guzman, que fa huit segles es va rodejar d´un grup d´hòmens per predicar l´Evangeli.
Fa uns dies, el P. Xabier Gómez va presentar el programa jubilar que "facilitarà els encontres i la renovació de la predicació, dels llenguatges i diàlegs, en aquells àmbits que són la nostra prioritat". El P. Carballo, per la seua part, ha presentat aquest Jubileu com un moment de gràcia, on els frares, les monges i les fraternitats laïcals dominicanes han d´apostar per "la necessitat d´anar més enllà, de creuar fronteres, de buscar l´autenticitat de l´Evangeli sense trencar amb l´Església i mostrant la veritat".

Aquest Jubileu commemora la publicació de les Butles Pontifícies promulgades pel papa Honori III, fa huit segles, el 1216, confirmant la fundació de l´Orde dels Predicadors. Amb l´aprovació d´aquestes Butles es complí el somni de fra Domènec de Guzman, que preocupat pels problemes del món i de l´Església d´aquell temps, va sentir la necessitat de fundar un Orde, els membres del qual es dedicaren a la predicació, la contemplació, l´estudi i la compassió, per així ajudar els hòmens i les dones de cada moment. D´aquesta manera va nàixer l´Orde dels Predicadors, format pels frares, les monges contemplatives i els laics. Més tard s´hi van afegir les germanes de vida apostòlica, per formar tots la Família Dominicana, que en l´actualitat consta de més de 100000 membres.
El Jubileu de la Família Dominicana vol ser un temps per reconèixer la tradició, amb les seues llums i les seues ombres, un temps també per a superar els errors comesos en el passat, i alhora, una memòria amb sentit bíblic i evangèlic per tal que els membres de l´Orde dels Predicadors siguen capaços d´esdevenir més autèntics i així poder acostar-se més a l´Evangeli, i anunciar-lo al nostre món.
Com ha dit el dominic fra Emilio Barcelón Maicas, "L´autenticitat evangèlica no es deixa envair per altres "valors". L´autenticitat és el primer requisit que el nostre món secularitzat espera de nosaltres". Per això els 800 anys de predicació dels dominics, com diu fra Emilio Barcelón, són fruit de "la fidelitat a la nostra tradició espiritual, que ve d´un Tomàs d´Aquino, d´una Caterina de Siena, d´un Eckart o d´un Bartolomé de las Casas". Per això fra Emilio Barcelón creu que "la tradició espiritual de l´Orde de Predicadors ens ajuda i ens compromet a guardar un honest equilibri: ser teològicament reflexius, místicament realistes i socialment conscients, sense emfatitzar un aspecte a costa de l´altre".
Aquest VIIIè centenari de la fundació de l´Orde de Predicadors, i de l´evangelització de la societat, s´ha fet (i és fa) des de la utopia evangèlica del Regne, que il·lumina, dinamitza i jutja la nostra realitat. Per això els 800 anys de la presència dels dominic i de les dominiques, és un motiu d´acció de gràcies pel testimoniatge d´aquests frares i d´aquestes monges, que amb els laics, hui fan present el carisma de Sant Domènec de Guzman.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT