dissabte, 7 de novembre del 2015

6 de novembre: Sant Sever bisbe i màrtir (LEVANTE-EMV))

 El 6 de novembre celebrem la festa del màrtir Sant Sever, que va ser bisbe de Barcelona. Tenim poques dades d´aquest màrtir del segle IV. No tenim cap notícia respecte al seu naixement, ni tampoc de la seua infància ni joventut. De fet, les Actes que conservem de Sant Sever són del segle VI, amb alguns afegits, un període molt posterior al seu martiri.
Segons la tradició, Sever era fill de Barcelona i de família distingida, per la qual cosa va rebre una educació esmerada. En l´himne que es canta a l´ofici litúrgic d´aquest sant, s´expressa clarament la seua condició de ciutadà barceloní. No sabem res de la seua vida abans de la seua ordenació episcopal, però se suposa que rebé una educació cristiana i que entrà a l´estament clerical. Sever va esdevenir bisbe de Barcelona al voltant de l´any 300, un període de persecucions, concretament entre el 303 i el 305, impulsades per l´emperador Dioclecià. Ja abans, la zona de Tarragona havia estat terra de màrtirs insignes, com el bisbe Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi, el 256 durant la persecució de Valerià. També durant aquesta època van sobreeixir en el martiri, els màrtirs Emeteri i Celedoni, a Calahorra, Marcel a Lleó o Justa i Rufina a Sevilla. Altres màrtirs van ser, Feliu a Girona i Cugat a Castrum Octavianum. Això ens fa suposar que en aquell temps ja deuria haver una comunitat cristiana important a Barcelona.
La persecució de Dioclecià va esclatar durant l´hivern del 303 i es va anar agreujant amb el temps. Sever va ser detingut però aconseguí escapar i amagar-se. Però després es va presentar voluntàriament amb quatre preveres que estaven amb ell. Van intentar que renegara de la seua fe, ja que si el bisbe Sever apostatava, era més fàcil que també ho feren els cristians. Obligat a oferir sacrificis als déus, Sever no ho va fer i, enmig dels turments, li van clavar un clau de ferro al cap i el seu cos va ser abandonat a Castrum Octavianum. Mentre que alguns diuen que va morir a l´acte, altres diuen que encara estava en vida i que els cristians el van recollir, tot i que morí al cap d´uns dies. La tradició diu que va ser enterrat a Castrum Octavianum, que amb el temps seria la vila de Sant Cugat, i al costat del seu sepulcre, més tard, es construí una església que va portar el nom d´aquest bisbe màrtir.
Sant Sever va ser un model de bisbe, per la seua sol·licitud pastoral i pel seu amor envers les seves ovelles.
El 3 d´agost de 1401, el rei Martí l´Humà va demanar a Sant Cugat, on els monjos veneraven les restes de Sant Sever, que traslladaren algunes relíquies d´aquest bisbe màrtir, a Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT