dissabte, 28 de novembre del 2015

27 de novembre: Beat Ramon Llull (LEVANTE-EMV)

El 27 de novembre celebrem la festa del Beat Ramon Llull, que va nàixer a Palma el 1232. Tal i com deia el professor Martí de Riquer, "l´obra i la personalitat de Ramon Llull són d´una magnitud tal, que els estudis a elles dedicats constitueixen tot un capítol de la cultura medieval". La vida de Ramon Llull, del qual l´any que ve celebrarem els 700 anys de la seua mort, ha estat determinada amb prou rigor gràcies a tres fonts: alguns documents d´arxiu, referències fetes pel mateix autor a les seues obres, i un relat que Llull va fer als seus deixebles sobre els principals esdeveniments de la seua existència, que és conserva en llatí i en una traducció posterior, relat que coneixem com a "Vida coetània".
Ramon Llull, que va viure 84 anys, ja que morí el 1316, pertanyia a una família de la noblesa, que acompanyà el rei Jaume I en la conquesta de l´illa de Mallorca. Llull, que va rebre la típica formació cortesana, es va casar amb Blanca Picany i va tindre dos fills. Però sobre l´any 1263 la seua vida canvià per complet, amb motiu d´unes experiències místiques que el portaren a abandonar la seua posició social i a oblidar els afers familiars per dedicar-se per complet a la conversió al cristianisme, dels "infidels" musulmans, jueus i gentils. És per això que Llull dedicà la resta de la seua vida i la seua obra, a aquest objectiu.
Després de nou anys d´estudi de la llengua i la cultura llatina i àrab, Llull va tindre una revelació: l´Ars o Art lul·liana, que era un sistema filosòfic que permetria demostrar als "infidels", per mitjà de l´argumentació filosòfica racional, la veritat de la fe cristiana.
Al llarg de la seua vida, Llull va escriure diverses variants d´aquest sistema filosòfic com l´Ars magna (1276), l´Art demostrativa (1283), l´Ars inventiva (1289) i l´Art breu (1308), entre d´altres. També va escriure obres amb diverses tècniques i estils per tal de transmetre, d´una manera didàctica i més entenedora, el seu propòsit. Llull va escriure en llatí i en àrab prop de 250 obres entre sermons, cartes, proverbis, manuals didàctics, poesia, autobiografia, narrativa i tractats científics, filosòfics i morals.
El seu projecte de conversió dels "infidels" l´alternà també amb la creació de monestirs, amb l´objectiu que foren llocs per aprendre la llengua àrab i la formació missionera. Amb tot, només fundà un monestir, Miramar, gràcies a les donacions del rei de Mallorca, Jaume II.
Descontent amb el resultat de les seues gestions diplomàtiques amb els papes i els reis per tal de crear més monestirs, va decidir viatjar als països de religió musulmana. D´aquesta manera es va traslladar al nord d´Àfrica i el Pròxim Orient. A París va dictar la "Vida coetània" (1311) als monjos del monestir on es va hostatjar, i que és la seua biografia on explicà la seua vida i la seua activitat a favor de l´expansió del cristianisme.
La figura de Ramon Llull, segons el professor Jordi Rubió, "és sempre d´actualitat, perquè els seus punts d´atracció són inexhauribles". Per això en la seua vida pública "va saber guanyar l´atenció dels contemporanis, amb tenacitat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT