dimarts, 13 d’octubre del 2015

12 d'octubre: 'L'Axiamo de Borriana (LEVANTE-EMV, 12/10/2015)

Este 12 d´octubre, els cristians de la ciutat de Borriana celebren la festa de "l´Axiamo", en record del trobament d´un relleu de l´Ecce Homo.
Cal recordar que els nostres pobles, de Morella a Agres i de Llíria a Altura i a Vinaròs, acostumen a celebrar les festes religioses relacionades amb una ermita. Amb l´advocació a un Crits, a la Mare de Déu o a algun sant. I això passa cada any a Borriana el 12 d´octubre, com he dit abans, en la veneració de "l´Axiamo", expressió popular que els borrianencs donen a l´Ecce Homo.
La festa de "l´Axiamo" té el seu origen a finals del segle XVIII, quan el 12 d´octubre de 1787, un llaurador que treballava a la partida anomenada El Rovellat (al sud de Borriana) descobrí, mentre removia la terra, una pedra amb un relleu de l´Ecce Homo: Jesús coronat d´espines i amb una canya a les mans. Com descriuen els historiadors Juan Emilio Gumbau i Héctor Carda en el llibre "El Camí de les Ermites de Burriana", aquell home, "conscient de la importància que adquiria allò que acabava de trobar, corregué a mostrar-li al propietari de les terres el tresor descobert". Francisco Mayner farmacèutic de Borriana i amo del camp, va acollir a sa casa el relleu de l´Ecce Homo, on era visitat per la gent que havia conegut el prodigi de la miraculosa troballa, ja que el bisbe de Tortosa, Victoriano López, va donar la llicència per a l´exposició i culte del relleu.
Durant uns anys, la veneració de "l´Axiamo" es continuà fent a la casa de l´apotecari Mayner. Però com que la devoció s´havia estès molt, el 1792 es va fer la petició de construir una ermita al lloc on havia estat trobat l´Ecce Homo cinc anys abans. Com descriuen J. E. Gumbau i H. Carda, aquesta ermita, venerada pels borrianencs cada 12 d´octubre, és un edifici "d´estil popular i línies barroquitzants, format per una sola nau de planta rectangular i coberta de teula a dues aigües", amb una espadanya i un porxo al davant, que descansa sobre dues columnes. El recinte va ser beneït el 15 de setembre de 1795 i el mes següent, coincidint amb la data del trobament de l´Ecce Homo, se celebrà la primera missa, després de la qual "la imatge va ser portada fins a Borriana, rebent-la el clero i les autoritats a la primera casa del poble, propietat de Francisco Porcar, i formant-se processó fins l´església". Situat "l´Axiamo" a l´altar major, va ser venerat fins el diumenge següent, dia 18, que en processó "fou acompanyada novament fins la casa de Porcar i retornada al seu santuari".
Molts borrianencs, al llarg de l´any, visiten l´ermita de "l´Axiamo" cada divendres (pel dia de la setmana que fou trobat el relleu) i sobretot el 12 d´octubre, data de la troballa, quan se celebra la festa i la fira, amb les populars calderes.
Quan he visitat l´ermita de "l´Axiamo" de Borriana, he vist en la icona de Jesús, trobada el 1787, el sofriment de Crist, un dolor que continua hui en tota la gent que sofreix: malalts de càncer, de sida, d´alzheimer o de depressió, els qui passen fam o els qui viuen en la soledat, els qui no tenen treball o salut.
La Passió de Jesús, "aquell que no tenia figura, ni res que es fes admirar, home fet al dolor" (Is 53: 2) continua en el nostre món. Però també la resurrecció de Crist il·lumina la nostra existència i pacifica el nostre cor. Per això, la festa de "l´Axiamo" de Borriana ens mostra de manera visible l´amor i la compassió del Déu que assumeix el dolor dels hòmens i les dones del segle XXI.

1 comentari:

  1. Quina sorpresa! Em pensava que això d'Aixamo era una proununciació dolenta de l'Ecce Homo i resulta que sí i moltes coses més. Per Benicolet (Vall d'Albaida) també es diu (sobretot en la frase: Vas fet un aixamo.

    ResponElimina

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT