dilluns, 19 d’octubre del 2015

La Mare de Déu Pobra (LEVANTE-EMV, 19/10/2015)

 Hui, com cada dilluns després del tercer diumenge d´Octubre, la vila de Xaló, a la Marina Alta, celebra la festa de la Mare de Déu Pobra, una advocació entranyable de Santa Maria, que mostra la solidaritat de la Mare Verge, amb tantes i tantes persones que, en ple segle XXI, pateixen el flagell de la pobresa.
La Sagrada Escriptura ens exhorta a ser solidaris amb els pobres ja des de l´Antic Testament. Per exemple al llibre del Deuteronomi, el Senyor ens crida a socórrer els pobres, les viudes i els orfes, com podem vore en el text, 15:1-3,11 i també als versets 20 i 21 del capítol 24 del mateix llibre. Un verset que els cristians no hauríem d´oblidar mai, i encara menys en aquest temps, tan llarg ja de crisi econòmica, és: "Mai no en faltaran de pobres en el país, per això et done aquest manament: obri les mans al teu germà, als pobres que hi haja al teu país" (Dt 15:11).
El llibre de Rut, al capítol 2, o el llibre de Tobit (4:21) i també els Psalms (12:6 i 18:28) ens parlen de l´amor als pobres. Encara, el llibre dels Proverbis ens exhorta a la justícia a favor dels més desvalguts, alhora que denuncia les injustícies: "Qui oprimeix l´humil, ultratja el qui el va fer; l´honora, el qui és bo amb el pobre" (Pr14:31). Igualment els profetes, com Isaïes, Jeremies, Amós o Miquees, alcen la seua veu, que és sempre un crit a favor dels pobres i dels desvalguts. Però és sobretot al Nou Testament, i d´una manera particular a l´Evangeli de Sant Mateu i al de Sant Lluc, on Jesús mostra la seua preferència pels pobres i pels humils, pels menyspreats i pels qui es troben xafats pel poder despòtic.
La festa de la Mare de Déu Pobra de Xaló, d´on fou capellà l´estimat José Enrique Sala, fill de Benissa i que ja viu a la presència de Déu, se celebra tres dies després del Dia Mundial de l´Alimentació, que commemoràvem el passat divendres 16, i dos dies després de la Jornada per l´eradicació de la pobresa, el dia 17.

Va ser amb motiu del Dia Mundial de l´Alimentació, que el papa va adreçar un dur missatge al director general de la FAO, José Graziano da Silva. En aquest text, Francesc denunciava la desigualtat existent entre països pobres i rics, una desigualtat que com recordava el papa, "és el resultat d´aquella cultura que descarta i exclou molts germans i germanes nostres". Només fa uns dies, i també amb motiu del Dia mundial de l´Alimentació, Càritas i Mans Unides ens recordaven que 800 milions de persones pateixen fam.
En el seu valent missatge a la FAO, el papa Francesc ens recordava que tots nosaltres "som responsables de les dues terceres parts de la població" que continua "desprotegida". És a dir, d´aquells milions de persones que "passen fam i desnutrició", degut sobretot a "la distribució injusta dels fruits de la terra", i també "per la falta de desenrotllament agrícola".
El papa Francesc denunciava aquells que només busquen beneficis, així com també "la concentració en interessos particulars i els efectes de polítiques injustes", que "frenen iniciatives nacionals o impedeixen una cooperació eficaç al si de la comunitat internacional". Tot això provoca l´augment de "les diferències en els nivells de benestar", així com en els "ingressos, l´accés a l´assistència sanitària i l´ensenyament". Com deia el papa en aquest discurs, "la falta de protecció social és un factor negatiu", així com la desigualtat, que "afecta als elements fonamentals del benestar individual i col·lectiu, com la salut, l´ensenyament i la qualitat de vida".
El papa feia una crida a la protecció dels "més desafavorits", degut a la "falta de protecció social", cosa que fa que "pateixen les conseqüències nocives d´una crisi econòmica persistent". I és que, com recordava Francesc, l´Església "no és indiferent a aquestes situacions", ja que defensa un dret fonamental: "la creació i els fruits de la terra són dons de Déu que concedeix a tots els éssers humans", i per això mateix "han de ser compartits justament per tots ells". El papa acabava el seu missatge a la FAO, afirmant la seua ferma voluntat "per afrontar les injustícies", i així poder fer un món més humà i més fratern.
La festa de la Mare de Déu Pobra a Xaló, ens convida hui a estar atents a tantes formes de pobresa com hi ha al nostre País. I a ser sol·lícits, com ho fou Santa Maria, per així atendre els més desvalguts de la nostra societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT