diumenge, 6 de setembre del 2015

La Mare de Déu del Puig (LEVANTE-EMV, 06/09/2015)

Com cada any, el primer diumenge de setembre, en el primer dia de la Mare de Déu i demà dilluns, el segon dia, el poble d´El Puig celebra la festa de la Mare de Déu del Puig, patrona de l´Antic Regne de València.
En el llibre "Historia de la Imagen de la Virgen del Puig", publicada a València el 1760, el mercedari P. Francisco Martínez descriu els orígens de la icona de la Mare de Déu, feta "por los Santos Angeles, y traïda por ellos" i com "fue escondida la Imagen" durant la invasió àrab. El llibre narra també "el milagroso Hallazgo de la Virgen del Puig", un relleu, que segons aquest llibre, va ser tallat a partir "de una piedra del Sepulcro de Maria Santissima".
Pere Nolasc, fundador de l´Orde de la Mercè, tingué un paper clau en el trobament de la Santa Imatge. La tradició oral ens ha transmès que, un any abans de la conquesta de València, Sant Pere Nolasc (que acompanyava el rei Jaume I en l´expansió del Regne) va vore caure set estreles durant set dies, en un lloc on després, Nolasc va descobrir el relleu de la Mare de Déu a dins d´una campana: "Apenas amaneció el Domingo, salieron todos del Castillo, en compañia de S. Pedro Nolasco, y haviendo éste señalado el lugar en donde havian de cavar", trobaren "una Campana grande, y levantandola hallaron debajo de ella la Milagrosa, Angelical, y Divina Imagen de Maria Santissima del Puig". Com diu el P. Martínez, el trobament es produí "á principios de Setiembre del año 1237". Després d´aquest miraculós fet, Jaume I gran devot de Santa Maria, ordenà construir una església sobre el puig on havia estat trobada la Santa Imatge.

Va ser el 1240, quan el rei conqueridor va cedir a l´Orde dels Mercè, l´església edificada al lloc que havia segut base d´operacions per a la conquesta de València. Des d´aquell moment, el monestir de Santa Maria d´El Puig ha estat un signe en la història de la Mercè i un símbol per als valencians, que durant molts segles la vàrem tindre com a patrona del Regne de València.
Cal dir que l´església actual és del segle XVI i l´imponent monestir (que l´any passat vàrem visitar un reduït grup de monjos de Montserrat) va començar a construir-se el 1588.
Des d´El Puig, la Mare de Déu irradia un missatge espiritual d´esperança sobre els valencians, que amb devoció, reconeixem en aquesta santa icona, els nostres orígens i les nostres arrels com a poble. Per això, per als valencians, el Puig és un far que il·lumina la nostra fe, ja que des del segle XIII, Santa Maria acompanya el nostre poble en el seu pelegrinar.
Per expressar la veneració a Santa Maria, ja des d´antic, se li van dedicar per tot el món santuaris, esglésies i ermites, que fan present la mirada maternal de Maria i la seua protecció espiritual.
Com deia el P. Josep Mª Soler, Abat de Montserrat, "amb la seua sol·licitud feta pregària a favor de cada persona, Maria és l´honor del poble cristià, ja que ningú com ella s´ha identificat tant amb Jesucrist i s´ha donat tant integrament a Déu".
Maria, per damunt de tot, "ens és un model de santedat, perquè ella més que ningú, ha sabut valorar l´elecció que ha rebut de Déu i ha estat fidel a la vocació a la que va ser cridada".
La Mare Verge, la dona orant i fidel, ens és també exemple d´humilitat i de donació a Déu. Per això, en el Càntic del Magníficat, la seua sol·licitud feta servei, ens ensenya a viure atents als qui sofreixen i a servir-los en l´amor.
Que la Mare de Déu del Puig (que és imatge i símbol de l´Església i model dels deixebles de Jesús) siga per a tots els valencians el far lluminós que il·lumine la nostra fe. I que la seua presència maternal i el seu patronatge, acompanye el nostre poble en el seu pelegrinar pels camins del Regne.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT