dissabte, 12 de setembre del 2015

10 de setembre: El Beat Valencià Jacint Orfanell (LEVANTE-EMV, 10/09/2015)

Hui 10 de setembre celebrem la festa del Beat Jacint Orfanell, que va nàixer a La Jana, a la comarca del Baix Maestrat, el 10 de novembre de 1578. Batejat amb el nom de Pere, el jove va deixar la seua vila i se n´anà a València, on, a la Universitat, es va titular en Arts. Posteriorment estudià Teologia a Alcalà d´Henares i a Lleida.
En morir son pare, Pere va ingressar convent dels dominics de Barcelona, passant a anomenar-se Jacint. Va fer la professió el 1600 a Barcelona i acabà els estudis a Tortosa i a Valladolid.

Malalt greument, en obtindre la curació s´oferí per anar de missioner a l´Extrem Orient. Així, el 1600, després d´haver estat ordenat prevere, fra Jacint deixà la Península i s´embarcà primer amb destinació a Manila, fins que el 1607 arribà al Japó amb altres dos religiosos més. Fra Jacint, amb molt bon criteri, estudià japonès per tal de poder entendre els cristians del Japó i fer-se entendre pels japonesos i d´aquesta manera poder predicar l´Evangeli en la llengua d´aquell poble. A més, anava vestit com els japonesos, per així inculturitzar-se del tot en la cultura i en les tradicions d´aquell poble. Per això fra Jacint Orfanell és un exemple per als preveres valencians, que incomprensiblement no utilitzen a la litúrgia la llengua pròpia, tal i com diu l´Estatut d´Autonomia, dels cristians del País Valencià.
Fra Jacint Orfanell va evangelitzar a la zona de Kydomari i batejà el samurai Lleó Saisho Shichizayemon, que més tard va ser el protomàrtir de Kogoshima. També va evangelitzar la regió de Hamamachi, fins que el 1613 va ser expulsat i se n´anà a Saga i més tard a Nagasaki, Takaku, Higo i Bungo.
El 1614 els missioners cristians van ser expulsats del Japó, però el P. Jacint Orfanell s´amagà a Nagasaki on va continuar la seua pastoral evangelitzadora.
El 1619 va ser l´encarregat d´escriure la "Relació de les coses succeïdes al Japó durant la persecució". Al mateix temps que evangelitzava la gent, recollia dades per a la "Història Eclesiàstica dels Succesos de la Cristiandat al Japó" en els anys 1602-1621. Va ser aquest any quan el P. Orfanell va ser detingut a Nagasaki, a casa del beat Maties Mayazemon, amb la seua família i el catequista Domènec Tamba. Portat davant del jutge, va estar empresonat un any en condicions infrahumanes, a Vomura, fins que va ser cremat viu, juntament amb 28 cristians més el 9 de setembre de 1622.
Fra Jacint Orfanell, que va ser beatificat el 7 de juliol de 1867 pel papa Pius IXè, ens és model de fidelitat a l´Evangeli i de generositat en la tasca pastoral, fins a la mort, ja que va donar la vida per portar la Bona Nova als japonesos.
Jacint Orfanell, que és venerat a La Jana el segon dissabte de setembre, ens recorda hui el martiri de tants i tants cristians, que en ple segle XXI continuen sent perseguits i martiritzats a Síria, Iraq o Nigèria, simplement pel fet de ser cristians. Com ens primers temps del cristianisme o amb els màrtirs Òscar Romero, Rutilio Grande, Ignacio Ellacuria i els altres jesuïtes assassinats per la dictadura d´El Salvador, també hui els cristians són perseguits davant la indiferència i el silenci del Primer Món, que menysprea i ignora el testimoniatge d´aquests hòmens i dones que donen la vida per Crist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT