diumenge, 27 de setembre del 2015

27 de setembre: Sant Vicent de Paül (LEVANTE-EMV, 27/09/2015)

 El 27 de setembre celebrem la festa de Sant Vicent de Paül, que va ser conegut com a pare dels pobres. Vicent de Paül va ser un capellà amic dels desvalguts i de la gent senzilla que va fundar les Companyies de la Caritat.
Vicent, que va nàixer el 24 d´abril de 1581 al si d´una família de llauradors de Pouy, va ser un predicador que ajudà a la renovació de l´Església. El 1597, Vicent entrà a estudiar a la Universitat d Tolosa de Llengüadoc i el 1600 va ser ordenat prevere.

A París, Vicent conegué Pierre de Bérulle, que va ajudar el jove sacerdot, integrant-se en l´ambient més renovador de la ciutat. El temps passat a la parròquia de Clichy, on va arribar el maig de 1612 i la seua activitat pastoral, van ser determinats en la seua vida. Capellà estimat per tots, la tardor de 1613 va ser nomenat preceptor de les filles de la il·lustre família dels Gondi, tot i que no es va desentendre´s dels més pobres. La primavera de 1617, Vicent abandonà el luxe dels Gondi per atendre una senzilla parròquia rural, on feia de capellà i de mestre, sempre sol·lícit pels qui passaven necessitats. En un sermó féu una crida per ajudar els pobres i els malalts, naixent així la primera institució de voluntaris solidaris. El 8 de desembre de 1617, el bisbe de Lió va aprovar la Companyia de la Caritat. El 24 del mateix mes, la senyora Gondi demanà a Vicent que tornara al palau, per iniciar una campanya d´evangelització a partir dels ensenyaments, plens d´humanitat de Sant Francesc de Sales. Així arribà el gran moment de Sant Vicent de Paül a favor dels desvalguts, estenent les Companyies de la Caritat per tal d´atendre els pobres. Amb altres capellans, Vicent, fa crear les missions rurals o Congregació de la Missió, caracteritzada per "renunciar a la vida cortesana i als beneficis, càrrecs i dignitats de l´Església, per dedicar-se del tot a la dignificació dels pobres, anant de poble en poble, predicant i instruint els pobres".
El 1626, l´arquebisbe de París aprovà la congregació (que s´estengué per França, Irlanda, Itàlia, Escòcia) i el 1633 va rebre l´autorització del papa Urbà VIII.
El 1633 Vicent inicià les "Conferències dels Dimarts", destinades a preparar els sacerdots que havien d´anar als hospitals i als barris més marginals de les ciutats i obrí també un seminari per formar els futurs sacerdots.
A París, amb Lluïsa de Marillac, Vicent formà la fraternitat de les Filles de la Caritat, a les quals els donà uns consells molt avançats per al seu temps: "Si deixeu la pregària per curar un malalt, deixeu Déu per trobar-vos amb Déu mateix: curar un malalt és com fer una pregària. El vostre monestir seran les cases dels malalts; la vostra cel·la, una habitació de lloguer; la vostra capella, l´església parroquial; el vostre claustre, el carrer ".
Les Filles de la Caritat i els Missioners Paüls, hui en dia es fan presents als hospitals i a les escoles, als costat dels més dèbils de la societat.
Sant Vicent de Paül que va morir a París el 127 de setembre de 660, va fer més pròxim el Regne de Déu als pobres i va ensenyar que l´Evangeli és l´autèntic amor als germans més necessitats. Al seu funeral, al qual assistiren milers de persones, el predicador va dir que Vicent "va canviar la faç de l´Església i de França". Va ser beatificat pel papa Benet XIII, el 21 d´agost de 1729 i canonitzat pel papa Climent XII, el 16 de juny de 1737.
Que Sant Vicent de Paül ens ensenye a viure atents a les necessitats dels altres, i a fer nostre l´ensenyament de Jesús, quan ens deia que havíem de vore en l´altre, el nostre germà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT