diumenge, 6 de setembre del 2015

Josep Massot: una vida al servei de la cultura (LEVANTE-EMV, 02/09/2015)

Els monjos sempre hem estat hòmens amants i atents a la cultura. Els escriptoris on, a l´edat Mitjana es copiaven els llibres i l´interès per transmetre l´art i la ciència, ha estat una constant dels monestirs. Els d´ahir i també els de hui. Quan els benedictins i els cistercencs fundaven nous cenobis, portaven la fe, el treball i la cultura a aquells llocs on construïen un nou monestir. És el que sempre s´ha identificat com la triple missió dels monjos: la creu, el forcat i el llibre. Per això Montserrat ha estat un espai on l´espiritualitat i la natura, s´han unit harmoniosament a la cultura. I on els monjos, al llarg dels segles, han cultivat l´amor a la investigació i a l´estudi. Així hi ha hagut grans figures especialistes en Bíblia, Teologia, Música, Filosofia, Història, Llengua i Literatura o Arqueologia.
Un d´aquests monjos, historiador i filòleg, és el P. Josep Massot, que per la seua erudició, el passat 28 de juliol, el Consell de Govern de la Universitat de València va aprovar la seua investidura com a doctor "Honoris causa".
Savi i erudit, treballador incansable i compromès en la defensa de la nostra llengua i de la nostra cultura, Josep Massot va nàixer a Palma de Mallorca el 1941 i va entrar al monestir de Montserrat el 1963. Llicenciat en filologia romànica per la Universitat de Barcelona, va fer la professió monàstica el 1964 i va ser ordenat prevere el 1971, any en que fou nomenat director de les Publicacions de l´Abadia de Montserrat. Durant molts anys va ser també director de la revista Studia monastica, i actualment dirigeix les revistes Serra d´Or i Randa. Ha estat secretari de l´Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l´Institut d´Estudis Catalans, i també vicepresident de la Secció Històrico-Arqueològica de l´IEC, al qual pertany des del 1999, secretari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i membre de la Societat d´Onomàstica i de la Societat Verdaguer.
Aquest monjo filòleg, historiador i investigador de la nostra cultura, ha publicat desenes de llibres i centenars d´articles sobre el Cançoner, la llengua, la guerra civil o l´Església Catalana i ha estat guardonat amb el Premi Francesc de B Moll, de l´Obra Cultural Balear (pel conjunt de la seua obra) i el Premi Manuel Sanchis Guarner. També ha rebut el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, per la recuperació i edició de l´Obra del Cançoner Popular, així com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. A més, el 1998 va ser nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears i el 2012 va rebre el Premi d´Honor de les Lletres Catalanes.
A Montserrat he tingut el goig de treballar amb el P. Massot, un home extremadament atent, amable i delicat en el tracte, des del 1987 al 1991, en les Publicacions de l´Abadia. I també un treballador infatigable que mai no fa vacances! Quan els monjos després de completes ens retirem a la cel·la pel descans, el P. Massot continua treballant fins tard, al despatx de publicacions, on les 6 taules que hi ha, estan plenes de llibres, carpetes, o fulls de galerades per corregir. Monjo servicial i abnegat, al monestir igual fa de lector al refetor o de celebrant setmaner, que serveix els monjos en els àpats o bé en el servei de desparar taula.
El seu sentit de l´humor i la seua fina ironia, així com la seua capacitat intel·lectual, fan que les converses amb el P. Massot siguen molt enriquidores. El 2001 va tindre un especial interès en editar, "D´un País que anem fent", miscel·lània en homenatge a mon pare i va ser ell mateix qui volgué presentar aquest llibre a l´Alcúdia, el novembre d´aquell mateix any.
El P. Massot creu que cal "treballar de valent, més encara tenint en compte com està el panorama de la llengua a les Illes i al País Valencià". És també al País Valencià, on el P. Josep Massot ha col·laborat freqüentment amb conferències o jornades d´estudis. Una bona prova del seu afecte pel nostre País, són els llibres de la col·lecció "Sanchis Guarner", de les Publicacions de l´Abadia de Montserrat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT