dissabte, 12 de setembre del 2015

9 de setembre: Sant Pere Claver (LEVANTE-EMV, 09/09(/015)

El 9 de setembre l´Església celebra la festa de Sant Pere Claver, missioner jesuïta a Cartagena d´Índies i pioner en la defensa dels Drets Humans, ja que ajudà i defensà els esclaus negres que arribaven a Amèrica en naus, des de l´Àfrica.
Nascut a Verdú el 25 de juny de 1580, Pere, va ser fill del llaurador Pere Claver i de d´Anna Corberó. Als 13 anys va quedar orfe de mare i poc temps després també va morir el seu germà Jaume. Pere va estudiar Gramàtica a l´Estudi General de la Universitat de Barcelona, i després, mentre estudiava Filosofia, decidí entrar a la Companyia de Jesús. Pere Claver, que començà el noviciat el 7 d´agost de 1602 a Tarragona, amplià els estudis d´Humanitats a Girona i a Palma de Mallorca.
El 23 de gener de 1610, Pere rebia la carta del Provincial dels Jesuïtes, en la qual se li concedia poder anar a Amèrica com a missioner, tal i com ell desitjava. De Barcelona, passant per Tarragona i València, Pere arribà a Sevilla, on el 15 d´abril de 1610 s´embarcà amb destinació al Nou Món, concretament a Nova Granada.

En arribar a Cartagena d´Índies, Pere i els seus companys es dirigiren a Santa Fe. Ordenat prevere el 19 de març de 1616, Pere va ser enviat a ajudar el P. Sandoval, que vivia amb els negres esclaus. El 3 d´abril de 1622 Pere Claver es consagrava a Déu amb els vots solemnes. I ell, de pròpia mà, en la firma de professió afegí al seu nom: "Esclau dels negres", ja que aquest era el seu desig com a jesuïta i missioner a Colòmbia.
Quan arribaven les naus des d´Àfrica, carregades d´esclaus negres, Pere anava a portar-los menjar i a defensar-los del tracte abusiu dels blancs. Cal dir que entre els segles XVI i XIX, van arribar a Amèrica entre dotze i catorze milions d´esclaus negres en el mercat de compra-venda.
Pere, que també cuidava els malalts i visitava els presos, quan li van impedir pujar a les naus, anava als magatzems on els negres vivien d´una forma infrahumana per atendre´ls i ajudar-los. Tenia una atenció especial pels malalts i pels indigents. Per això acudia als hospitals per cuidar-los i també a les presons, on visitava els presos. I així ho canten aquests Goigs antics dedicats al fill més il·lustre de Verdú: "Vostre mans tot mal curaven,/ el futur, vostre ull preveu,/ dels sepulcre´ls morts eixien/ al sentir la vostra veu;/ fins lo vostre vell manteu/ maravelles ha obrat"
Herald de la caritat, Pere Claver, que va viure d´una manera molt austera, amb una pregària intensa i amb una gran frugalitat en el menjar, a més d´assistir materialment els esclaus, també els ensenyava el catecisme.
El 1651 Pere Claver es veié afectat per la pesta que es va estendre a Cartagena i durant 3 anys va haver d´estar a la infermeria del col·legi dels jesuïtes, fins que el 6 de setembre de 1654, s´estengué per Cartagena la veu: "El sant es mor". Claver va morir la nit del 7 al 8 següent i fou canonitzat pel papa Lleó XIII el 1888: "Puix lo cel vos ha enviat/ com un altre nou Xavier:/ Gloriós Pere Claver,/ daunos vostra caritat".
Que Sant Pere Claver, defensor dels negres al segle XVII i fill il·lustre de Verdú, home senzill i ple d´amor fins a fer-se, durant vora 40 anys esclau dels esclaus, ens ajude a lluitar en la defensa Drets Humans, conculcats a tantes zones del nostre món i a acollir amb estimació els refugiats que fugen de la fam i de la guerra a Síria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT