dimecres, 30 de setembre del 2015

29 de setembre: Sant Rafael (LEVANTE-EMV, 30/09/2015)

 Si bé tradicionalment Sant Rafel se celebrava el 24 d´octubre, amb la reforma del santoral ha passat a celebrar-se el 29 de setembre, juntament amb Sant Miquel, Sant Gabriel i els altres àngels i arcàngels.
És a la Sagrada Escriptura, i d´una manera particular als Salms, als Fets dels Apòstols, a l´Apocalips i també als Evangelis, on apareixen els àngels, com a missatgers o enviats de Déu. També els apòcrifs, com el llibre d´Henoc, ens parlen d´altres arcàngels més com Uriel, que vol dir "el foc de Déu".
El nom de Rafel vol dir "medicina de Déu" o també la força de la curació de Déu, ja que aquest arcàngel va portar la salut a Sara i a Tobit, com canten aquests Goigs: "Així com guiàreu al jove Tobies/ i el defensàreu en ses llargues vies/ i del que volia l´esperit cruel,/ sigueu-nos la guia/ noble Sant Rafel". I és que el nom de Rafel ve de "Rafa-El", que en hebreu significa "curació de Déu" o també "Déu ha curat".
L´arcàngel Sant Rafel apareix a l´Antic Testament, concretament al llibre de Tobit, com aquell que va acompanyar en el seu viatge al jove Tobies, fill de Tobit. És per això que també és considerat com el patró dels viatgers. Rafel o Rafael va ser qui va proporcionar la curació, la medicina, al pare de Tobies que s´havia quedat cec: "Arcàngel de Déu/ porteu medicina/ i per nos, pregueu/ la bondat divina/ que ens done alegria/ per servir a ell/ sigueu-nos la guia/ noble Sant Rafel".

En el llibre de Tobies se´ns presenta aquest personatge, un home venerable i just, deportat de Tisbes, a Galilea, fins a Nínive, a Assíria. Home observant de la Llei de Moisès, Tobit abans de la deportació, anava a Jerusalem a oferir als sacerdots, per al servei de l´altar, "els primers fruits, les primeres cries i els delmes del blat, del vi, de l´oli, de les olives, de les figues" (Tb 1:6-7) A més, com a bon israelita, Tobit donava un altre delme "als orfes, a les viudes i als prosèlits" (1:9) I encara, ja deportat a Assíria, Tobit donava el seu "pa als qui passaven fam i vestit als qui anaven despullats" (Tb 1:17) així com també enterrava els morts.
Tobit, que va quedar cec, va enviar el seu fill Tobies a terres de la Mèdia a cobrar un deute antic que li devia el seu parent Ragüel. I és en aquest viatge que l´àngel Rafel va guiar Tobies. En arribar a Mèdia, el jove Tobies es va enamorar de Sara, la filla de Ragüel, una jove a qui un àngel maligne anomenat Asmodeu, havia fet morir els set marits que ella havia tingut. És evident que tots van tindre por que aquesta maledicció es tornara repetir si Tobies es casava amb Sara. I va ser en aquell moment que l´arcàngel Sant Rafel, el misteriós personatge que havia acompanyat Tobies fins a la Mèdia, va entrar en escena. Rafel va desfer el malefici que pesava sobre Sara, de tal manera que el casament dels dos joves no va provocar la mort de Tobies, a diferència del que havia passat amb els anteriors set marits de Sara. I així ho canten uns Goigs de 1617: "Y a com casàreu/ a Tobias fill/ y lo deslliurareu/ de molt gran perill,/ santa companya/ guardant li per a ell/ sianos la guia/ noble Sant Rafel".
Els joves esposos, amb Rafel, tornaren a casa de Tobit, després d´haver cobrat el que Ragüel li devia. I amb ells van portar el fel del peix que havien pescat durant el camí. Quan els ulls cecs de Tobit van ser ungits amb el fel del peix, el vell venerable va recobrar la vista. Va ser aleshores quan aquell desconegut es va donar a conèixer, parlant a Tobit d´aquesta manera: "Déu m´ha enviat a curar-vos, a tu i a Sara, la teua nora. Jo sóc Rafael, un dels set àngels que entren i s´estan a la presència gloriosa del Senyor" (Tb 12:15)
És a La Nucia i a Énguera on trobem unes ermites que aquestes viles han dedicat a Sant Rafel, guia i acompanyant de peregrins, i intercessor per la salut dels malalts. I és Sant Rafel del Riu, anomenat també del Maestrat, que el té per patró i que celebra la seua festa el 24 d´octubre: "Puix gran senyoria/ teniu en el cel/ sigueu-nos la guia/ noble Sant Rafel".
Que Sant Rafel ens siga protecció i ajuda en les malalties i en els viatges. Per això els Goigs li canten així: "Archangel de Deu/ portàu medecina/ y per nos pregueu/ la bondat divina/ que ens do alegria/ per servir a ell./ Siaunos la guia/ noble Sant Rafel".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT