dilluns, 21 de setembre del 2015

21 de setembre: Sant Mateu (LEVANTE-EMV, 21/09/2015)

El dia 21 de setembre celebrem la festa de l´Apòstol Sant Mateu, el publicà que recaptava impostos i que deixant-ho tot va acollir la crida de Jesús i el va seguir, tal i com ho veiem a l´Evangeli de Sant Mateu (Mt 9-91) i els seus paral·lels (Mc 2:13-17 i Lc 5:27-32)
Les viles de Sant Mateu, al Baix Maestrat, i Atzeneta d´Albaida a la Vall d´Albaida, celebren la festa del seu patró, Sant Mateu, l´apòstol de vida irregular pel fet de recaptar impostos per al poder romà.
L´evangelista Mateu, un dels dotze Apòstols (anomenat així en l´Evangeli que porta el seu nom) es conegut també com a Leví el d´Alfeu, en l´Evangeli de Marc. Per la seu part, en l´Evangeli de Lluc s´al·ludeix a ell com "un publicà anomenat Leví". El nom Mateu significa regal o do de Déu.
Tradicionalment s´ha atribuït a Mateu l´autoria del primer dels quatre Evangelis que coneixem. Els estudiosos puntualitzen que, escrit en la llengua dels hebreus i recollint les frases que digué Jesús, Mateu va predicar l´Evangeli a Etiòpia, encara que altres creuen que estigué a Pèrsia o Macedònia. Va morir màrtir i el seu cos va ser traslladat a Salerno, segons indica el Martirologi Romà. Se´l representa com un àngel i la seua festa és avui, 21 de setembre.
Com a publicà, Mateu que era recaptador d´impostos, formava part dels pecadors públics, juntament amb els venedors ambulants i les prostitutes. Però la vida de Sant Mateu va canviar de dalt a baix, quan aquest publicà va ser cridat per Jesús. Ràpidament deixà la taula dels diners i seguí al Mestre pels camins de Galilea. I és que el seguiment, és l´única cosa que ens fa cristians, ja que es tracta de començar a viure d´una manera diferent la vida, la fe i les relacions amb els altres. Com diu el teòleg Joseba Andoni Pagola, en el seu llibre sobre Sant Mateu ("A l´estil de Jesús"), "seguir Jesús significa viure amb compassió, aproximant-nos a les persones en la situació concreta de cadascú, situant-nos en la perspectiva dels qui pateixen, fent nostres el seu patiment i les seus aspiracions".

L´Evangeli de Sant Mateu ens ensenya a estar atents a les necessitats dels altres, i per això tots els cristians hem de viure amb una actitud d´atenció pels qui sofreixen i de sol·licitud i de solidaritat per tots aquells que ho estan passant malament enmig nostre.
La vila de Sant Mateu, primer en mans dels Hospitalers i després de l´Orde de Montesa, va ser l´escenari, el 15 d´agost de 1429, de la fi del Cisma d´Occident, quan a l´església arxiprestal, Climent VIII, successor del papa Luna, renunciava al papat davant Pere de Foix, llegat del papa Martí Vè.
El nom de Mateu, que com he dit abans significa regal o do de Déu, ens recorda que tots els cristians, com els Apòstols, hem rebut des del baptisme, la crida a ser testimonis del Senyor i a fer realitat la missió que se´ns ha estat confiada. Com a deixebles de Jesús de Natzaret i com a membres de l´Església, els cristians hem de viure posant en pràctica el manament de l´amor, per així estimar-nos els uns als altres. Per això els cristians hem de posar en pràctica aquelles exhortacions de la Bíblia, quan ens exhorta a ajudar els altres: "Sigues generós amb el desvalgut...perd els teus diners per un germà, abans de deixar que es rovellen" (Ecli 29 : 8,10). Així farem realitat allò que recomana Sant Màxim, quan diu: "El qui estima no pot guardar-se per a si mateix els seus diners, sinó que els reparteix entre els qui en necessiten".
L´Evangeli de la vocació o crida de Sant Mateu, ens recorda el lema episcopal del papa Francesc: "Miserando atque eligendo", és a dir: "El mirà amb misericòrdia i el va elegir", referit a Jesús quan cridà Mateu. Aquet lema del papa Francesc procedeix de les homilies de Sant Beda el Venerable (homilia 21) on comentant el passatge evangèlic de la vocació del publicà Mateu, Sant Beda escriví: "Va vore Jesús un publicà i el mirà amb misericòrdia (amb actitud d´amor) i l´elegí, i li digué: Segueix-me". Aquesta homilia de Sant Beda és un homenatge a la misericòrdia de Déu, que queda ben nítidament plasmada en l´Evangeli de la festa de hui.
Va ser el 21 de setembre de 1953, hui fa 62 anys, quan el jove Jorge Mario Bergoglio (amb només 17 anys), va experimentar d´una manera particular la presència amorosa i la misericòrdia de Déu en la seua vida. Després de confessar-se, Bergoglio va sentir en el seu cor l´amor de Déu que, amb una mirada de tendresa i d´amor, el cridava a seguir-lo en la vida religiosa i concretament en el carisma ignasià. Per això en ser nomenat bisbe, Bergoglio, en record d´aquell 21 de setembre de 1953, elegí com a lema (i alhora també com a programa de vida) l´expressió de Sant Beda el Venerable "Miserando atque eligendo", que va reproduir en el seu escut episcopal.
Una volta més, l´Evangeli ens ensenya a estimar i a mirar amb misericòrdia els més necessitats, i a estar al costat dels qui sofreixen, ja que només així serem autèntics deixebles del Senyor Ressuscitat, tal i com ho va ser Sant Mateu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT