dissabte, 26 de setembre del 2015

26 de setembre: Els Sants metges Cosme i Damiá (LEVANTE-EMV, 26/09/2015)

El dia 26 de setembre l´Església celebra la festa dels sants Cosme i Damià, que segons la tradició van ser dos germans bessons i metges a Síria. Sant Gregori de Tours en el seu llibre De gloria martyrium, ens diu que "curaven per les seues virtuts i les seues pregàries". Per això "si algun malalt va amb fe al seu sepulcre, al moment obté la curació". Així ho canten uns Goigs antics dedicats a aquests dos metges: "Per la terra i per lo mar/ vostres devots socorréu,/ no tardant en ajudar/ als que son servents de Deu:/ tots dos hi posau la ma,/ y curáu ab diligencia".
Amb una gran veneració a l´Orient cristià, ja des de la primera meitat del segle V, a Constantinoble hi havien dues esglésies dedicades als dos germans màrtirs. I també n´existien d´altres a Capadòcia, a Jerusalem i a Mesopotàmia. Per la seua part, a Edessa Cosme i Damià eren els patrons d´un hospital construït el 457.

El culte als dos sants metges passà de l´Orient a l´Occident cristià, estenent-se a Sardenya gràcies a Sant Fulgenci. També a Ravenna, ja als segles VI i VII, existien uns mosaics d´aquests sants. L´Oracional Visigòtic de Verona, els incloïa en el calendari dels sants que celebrava l´Església d´Espanya. Però va ser a Roma on el culte als sants Cosme i Damià prengué una gran importància, fins al punt que hi havia més de 10 esglésies dedicades als dos germans.
La tradició ens diu que Cosme i Damià eren originaris d´Aràbia i que van estudiar a Síria, arribant a ser metges: "D´Aràbia en una ciutat/ nasquéreu, gloriosos sants;/ per naixement sou germans,/ i sou germans per l´estat;/ puig un i altre professà/ de medicina la ciència".
Com que eren cristians, mai van acceptar res pel seu treball de curar els malalts. Per això a l´Orient cristià se´ls coneixia com "els sense diners" i eren molt estimats per tots els favors que feien: "Exercíreu en lo mòn/ de metges la professió,/ curant gratis a tothom/ malalts, parts, febres i dolors./ Vulgàunos continuar/ tan noble solicitud".
En desencadenar-se la persecució de Dioclecià contra els cristians, foren detinguts per Lísies, governador de Cilícia: "De cristians vos acusaren/ davant de Lísies, prefecte,/ i com a tals, en efecte,/ a aquell jutge vos presentaren./ Posats davant del tirà/ confesseu vostra creença".
Després de diversos turments van ser decapitats i les seues restes van ser portades a Síria: "En vá Lisias emplea/ lo ferro, l´aygua y lo foch./ Per probar si vos aterra/ o si vacileu un poch:/ lo que no pogué lograr/ tot son poder absolut". I així van ser turmentats: "Gran martiris ne patíreu/ per ordre superior./ En lo potro os analtíreu/ glorificant al Senyor./ Sofrint de Diocleciá/ la cruel esclavitud".
El papa Fèlix (526-530) va erigir una bonica basílica dedicada a honor dels dos germans, a Roma, amb uns bonics mosaics.
Que els Sants Cosme i Damià, als qual la vila de Llíber, a la Marina Alta, han dedicat el seu temple, ajuden els metges a ser hòmens plens d´humanitat, plens de gran sol·licitud pels malalts, per així perpetuar en el seu treball l´esperit d´amor i de caritat d´aquests dos sants germans: "No heu de metges escollida/ la carrera per negoci,/ que talment com sacerdoci,/ en tot temps heu exercida,/ procurant, com es degut,/ al proïsme aconhortar".
I per demanar la salut, així canten els Goigs als sants germans: "Puig és bén reconegut/ que tornáu lo malalt sá:/ Manteniunos ab salut/ Sant Cosme i Sant Damià".
Enmig del nostre món tan insolidari i tan egoista, que aquests dos sant metges ens ajuden a curar les ferides que els nostres germans porten al cor o al cos, amb una mirada de tendresa, amb una paraula d´encoratjament, amb un somriure d´esperança, amb una abraçada d´estimació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT