dimarts, 8 de setembre del 2015

8 de setembre: La Mare de Déu de la Misericòrdia (LEVANTE-EMV, 08/09/2015)

Degut a l´amistat que tinc amb un bon amic de Borriana, sempre que he estat a la capital de la Plana Baixa he visitat la Mare de Déu de la Misericòrdia, tant la imatge que hi ha a la parròquia d´El Salvador, com la que hi ha a la seua entranyable ermita del Clot de la Mare de Déu.
El 8 de setembre, la festa de les Marededéus trobades, una festa tan estesa al llarg i ample del País Valencià, ens recorda la presència de Santa Maria enmig nostre. Des de que l´any 431 el Concili d´Efes va proclamar solemnement a Maria com a Mare de Déu, han segut moltes les generacions, com a Borrriana, que han fet l´experiència del seu patronatge, de la seua intercessió, de la seua protecció.
Maria, profetessa del Magníficat i exemple de docilitat a la Paraula de Déu, és per als nostres temps i per al nostre món, imatge de l´Església i mare dels creients, perquè com diu el Concili Vaticà II, "va al davant del Poble de Déu, com a signe d´esperança i de consol" (L.G nº 68). La disponibilitat i la humilitat de Santa Maria, ens ajuda també a obrir horitzons fora de nosaltres mateixos, convençuts que el món no queda limitat al propi jo. La seua maternitat i la seua obertura al do de Déu, és per a tots nosaltres una esperança i un motiu d´alegria, enmig de les dificultats i dels problemes quotidians.
És des del segle XVII, quan apareix documentat el títol de Mare de la Misericòrdia, que Borriana té com a patrona i intercessora a Santa Maria.
És la tradició recollida als Goigs, que ens parla de la trobada, per part d´uns pastors, de la imatge de la Mare de Déu de la Misericòrdia a dins d´una campana, al Clot de Borriana: "De la campana el metall/ davall l´aigua ressonava,/ que als de Borriana cridava/ repicada del batall". L´ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia, al Clot, és una construcció senzilla del segle XVIII, que fa memòria del trobament de la santa imatge.
La presència humil i sempre nova de Santa Maria, la Mare de Jesús, aquella que amb devoció anomenem Mare de Déu, és per a tots els cristians model de pregària, de fidelitat, de confiança. Com ha escrit el P. Josep Mª Soler, abat de Montserrat, "Maria és Mare de Misericòrdia per la seua santedat, per la seua identificació única amb la caritat i la compassió de Crist, que és la misericòrdia divina feta home".
Maria és Mare de la misericòrdia divina, mare que consola la humanitat, restaurant la dignitat dels qui l´han perduda i ens porta a la joia per sempre que és el mateix Crist.
Avui 8 de setembre, el Magníficat, el Càntic de Maria, el Càntic de l´Església, ressona en la capital de la Plana Baixa, des d´El Pla al Port i des de Virrangues a la Serratella, que aclama a Maria amb els Goigs: "Puix que sou de Déu custòdia/ i de Borriana ventura,/ empareu-nos Verge pura,/ Mare de Misericòrdia".
Com ha remarcat el P. Josep Mª Soler, abat de Montserrat, "Maria en la seua santedat ennobleix totes les Esglésies, ja que les Esglésies locals poden presentar la Mare de Déu com la deixebla perfecta de Jesús, que ha donat a Déu la resposta que esperava de la humanitat". Cal destacar també la presència espiritual de Santa Maria en totes les Esglésies locals o domèstiques. I per això es venerada a Borriana i a tants i tants pobles del País Valencià.
Com diu la Constitució "Lumen Gentium", del Concili Vaticà II, "mentre som aquí baix, la Mare de Déu és una imatge i una icona de l´Església que ha d´arribar a la plenitud de la glòria futura" (L.G. nº 8)
Bona festa de la Mare de Déu de la Misericòrdia a tots els borrianencs, que l´aclamen com a mare i patrona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT