diumenge, 6 de setembre del 2015

Homilia pronunciada avui diumenge a la Missa Conventual

En un món on el nord no escolta el sud; en una Europa que no escolta el clam dels immigrants, i on la mar Mediterrània s’ha convertit en un cementiri per a les persones que fugen de la fam (¿teniu present el cos del nen sirià ofegat aquesta setmana?); en una civilització occidental que no escolta el sofriment i el martiri dels cristians de l’Orient Mitjà; en una societat que no escolta el clam del nostre planeta, convertit en un abocador; en uns Estats on els governs no escolten el crit de llibertat de les nacions que, com va dir el papa a Bolívia, volen “ser artífexs de seu propi destí”; amb uns polítics que, indecentment han venut armes, tacades amb la sang dels innocents, i que amb la guerra han provocat l’èxode de milers de persones, mentre ens fèiem els sords i els cecs, avui, germanes i germans, Jesús ens convida a obrir-nos als altres. A no tancar-nos ni a recloure’ns en nosaltres mateixos. A estar atents a les necessitats dels qui sofreixen. Jesús ens convida a saber escoltar l’altre. A no fer-nos els sords davant la situació, de vegades dramàtica, que viuen tants i tants germans nostres. Jesús avui ens crida a acollir l’altre i a acollir Déu en l’altre.

En la nostra Pasqua setmanal, germanes i germans, avui diumenge, el Senyor també vol guarir la nostra sordesa, de la mateixa manera que va guarir aquell sord que a penes sabia parlar. També a nosaltres, avui, el Senyor ens diu: “Efatha. Obre’t”. Obre’t. Obrim-nos, germanes i germans, a les necessitats i als sofriments dels altres. Obrim-nos al dolor de tots els qui ploren i de tots els qui cerquen un futur millor. Obrim-nos i allunyem de nosaltres aquella indiferència que provoca tant de dolor en el nostre món.

És això el que ens convida a fer el profeta Isaïes, quan ens exhorta a no tenir por i a ser valents en la tasca de fer un món més humà, ja que és el Senyor mateix qui fa justícia als oprimits, qui dóna la vista als cecs i redreça els vençuts. És el Senyor qui ens demana de fer costat a les vídues i als orfes, perquè és ell qui capgira els camins dels injustos (confer Ps 145)

Per què tantes diferències en un món que Déu ens ha donat perquè sapiguem compartir allò que som i allò que tenim? No són aquestes diferències, entre pobres i rics, entre el Nord i el Sud, entre “un home ben vestit i amb un anell d’or” i “un pobre mal vestit”, el que denuncia avui la carta de Sant Jaume?

No és una vergonya l’èxode dels refugiats sirians, com ho va ser fa uns anys la guerra dels Balcans, el genocidi Kurd, els camps de concentració nazis, les matances de Ruanda o el gulag a la Unió Soviètica?

El papa Francesc ens convida a obrir el nostre cor a aquells “homes i dones com nosaltres, germans nostres que busquen una vida millor, famolencs, perseguits, explotats, víctimes de la guerra”.
Per això amb Càritas i Justícia i Pau l’Església denuncia amb valentia “l’estrepitós fracàs d’una política migratòria indecent, sostinguda pel discurs de la por”, alhora que es fa algunes preguntes: Qui va iniciar la guerra del Golf i la invasió de l’Iraq, amb la mentida de l’existència d’armes de destrucció massives, i que ara està provocant aquest drama en tants i tants homes, dones i infants? Quins governs, de manera immoral, han venut les armes als qui avui estan provocant les guerres i aquest èxode massiu a l’Orient Mitjà? Quins Estats han espoliat i empobrit el Tercer Món, obligant els seus habitants a fugir de la fam?   

Per què, sovint, ens fem els sords davant la tragèdia dels nostres germans? No recordem el llibre de l’Èxode quan diu: “No oprimiràs el foraster”? (Ex 23:9)”. O el Deuteronomi quan proclama que Déu “estima els forasters”? (Dt 10:19). O el profeta Jeremies quan ens diu: “No useu la violència amb l’estranger” (Jr 22:3)

Germanes i germans: Jesús el Senyor ve a guarir les nostres sordeses. No tinguem por a deixar-nos acaronar per la misericòrdia de Déu, per així saber també nosaltres acollir els qui pateixen, comprendre les misèries humanes i acompanyar, de ben a prop, tots els qui sofreixen.

Com ens diu el papa Francesc, com a cristians hem de fer possible que “l’atenció materna de l’Església es manifesti amb especial tendresa i proximitat, a aquells que han escapat del propi país”, per tal que al final dels nostres dies no hàgim de sentir: “Era foraster i no em vau acollir” (Mt 25:43)

Germanes i germans: que la nostra fe, que ens empeny a proclamar la Bona Nova del Regne, ens faci portadors de la misericòrdia d’un Déu que acull sense rebutjar, que perdona sense jutjar, que estima sense condemnar.  


Que ens hi ajudi la benedicció de Déu omnipotent, Pare, Fill i Esperit Sant.        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT