dimarts, 8 de setembre del 2015

8 de setembre: La Mare de Déu de Vallivana (08/09/2015)

Hui 8 de setembre en la festa de la Nativitat de la Mare de Déu, nombrosos pobles valencians celebren la festa patronal en honor de les Marededéus trobades.
La Mare de Déu de Vallivana, a més de patrona de Morella, ho és també de Picassent, pel fet que al segle XVIII, aquesta vila de l´Horta Sud va patir una epidèmia. Un capellà fill de Morella, mossèn Miquel Carbó, que visitava al Marquès de Dos Aigües a la casa que tenia a Picassent, li portà una imatge de la Mare de Déu de Vallivana, que els veïns portaren en processó. Per això, l´any 1738, en acabar l´epidèmia, el poble, en agraïment a la Mare de Déu de Vallivana per la seua protecció, va construir una ermita a la que seria la seua patrona.
L´edició facsímil de la Historia de la Muy Noble, Fiel, Fuerte y Prudente Villa de Morella, de Francisco Oliet Palos, de 1861, descriu la "Historia de Maria Santísima de Vallivana. Su origen y antiguedad". En aquest text, Oliet es fa ressò de "la breve historia de Maria Santisima que se publicó en Valencia por Joseph Garcia en 1721", i escriu: "Esta Santa Imagen es de los tiempos de los Santos Apóstoles quando el Apostol Santiago estuvo en Valencia y despues en Peñíscola". L´Apòstol va passar també per Morella, on va trobar "en el Bosque de Vallivana (que dista dos leguas de la Villa) la estatua del Dios Jupiter la derribó por sus manos de aquel injusto trono y colocó en el, la Imagen Sacrosanta de Maria Madre de Dios, para que fuese venerada de los fieles Christianos".

El llibre detalla "Su aparicion y hallazgo (en tiempo de dicho Rey D. Jayme) por un humilde Pastor". El text descriu també la imatge de Santa Maria, que és "de Barro cozido; pero de un rostro tan hermoso, que parece animado" i per això mateix, "roba y atrae los corazones de los que la miran y veneran". El text inclou els capítols referents a "Su culto y Devocion", els "Prodijios obrados por su intercesión", descrivint el "Motivo de las fiestas sexenales" i el "Modo conque la Ylte. Villa las exequta", la "Casa y hermitorio de Vallivana" i els "Gozos en honor de Ntra. Sra. de Vallivana".
I el filòleg Vicent Pitarch, escriu: "quan un s´acosta a Morella, tot participant de les festes del Sexenni, t´assalta la impressió d´endinsar-te en un ambient barroc", pel fet que "Morella es transfigura durant les festes del Sexenni".
En la seua devoció a la Mare de Déu de Vallivana, la beneïda entre les dones, els ciutadans de Picassent ens ensenyen a confiar en Santa Maria, mare de consol i d´esperança i estrella que il·lumina les nostres nits.
Com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler,"la maternitat de Maria ha fet possible que la humanitat puga palpar amb paraules i gestos humans, com la Saviesa divina compartia les seues delícies amb el gènere humà". I és aquesta sol·licitud maternal de Santa Maria, que "queda significada en la multitud de santuaris marians que hi ha a la nostra terra", com el de Vallivana.
El 2012 Picassent celebrà el 50è aniversari de la Confraria de la Mare de Déu de Vallivana, integrada per més de 2000 persones, una Confraria que manté viva la devoció a la patrona del poble. I va ser el 1957 quan va tindre lloc la coronació canònica de la imatge de la Mare de Déu de Vallivana, i quan fou proclamada patrona de la vila.
La Mare Verge, que és imatge de l´Església, amb el cant del Magníficat ens fa proclamar la grandesa del Déu que ens salva, del Déu que "dispersa els hòmens de cor altiu", del Déu que "derroca els poderosos del soli i exalça els humils" (Lc 1:51-52)
Que la Mare de Déu de Vallivana, ajude el poble de Picassent a viure una fe compromesa, que es fa solidària amb els més necessitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT