El 25 d´abril de 1915, hui fa 100 anys, va tindre lloc la coronació pontifícia de la imatge de la Mare de Déu de Campanar. Va ser el papa Benet XV qui, amb la butla de 21 de febrer del mateix any, aprovà la coronació pontifícia i el patronatge canònic de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Campanar. D´aquesta manera, aquesta imatge de la Mare de Déu va ser la primera en ser coronada canònicament a l´arxidiòcesi de València, huit anys abans que fóra coronada la Mare de Déu dels Desemparats.
La festa de la Mare de Déu de Campanar té lloc cada any el 19 de febrer, per commemorar la troballa de la santa imatge. La tradició ens diu el que 19 de febrer de 1596, mentre uns obrers feien unes excavacions a la parròquia de Campanar, per tal de fer una cripta per als difunts, trobaren una imatge de Santa Maria. Concretament va ser en acabar la jornada, que en oblidar les eines del treball i tornar els treballadors a per elles, va caure a terra una part de la construcció, cosa que permeté trobar una imatge intacta de la Mare de Déu.
La imatge original, de pedra i de 40 centímetres d´altura, va ser traslladada el segle XVII a la parròquia. No cal dir que la tradició li atribueix diversos miracles, com la curació de diversos veïns de Campanar.
Aquesta imatge de la Mare de Déu és patrona dels fabricants de gel des del segle XVIII, pel miracle que es va produir amb una nevada en les muntanyes pròximes a la ciutat de València.
La parròquia de Campanar es va crear el 1507 per una butla papal sobre una antiga ermita. Posteriorment s´inaugurà la capella construïda per commemorar el trobament de la imatge de la Mare de Déu.
Com canta un himne grec del segle V dedicat a la Mare de Déu, Maria és vista i venerada com a "branca de gema immarcescible, terra d´un fruit incorruptible, engendradora del qui ens engendra a la vida, taula que porta plena provisió de clemència, jardí de delícies, encens agradable d´intercessió, camp que fa brotar esplets de compassió".
Seria interessant que els cristians d´aquesta parròquia encarregaren uns Goigs o un himne en valencià a la patrona de Campanar, per tal que els fidels pogueren aclamar Santa Maria en la nostra llengua.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada